HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Telge Bostäder stoppar renovering i Fornbacken

Södertälje En fördyring på över 100 miljoner. Det blev fallet när Telge Bostäder renoverade 187 lägenheter och byggde takvåningar i Fornbacken. Nu utreds vad som har hänt och kommande renovering läggs på is.

När projektet med renoveringen i Fornbacken i Södertälje marknadsfördes av den dåvarande vd:n Eva Nygren handlade mycket om den fina utsikten som de som flyttade in i de nya takvåningarna skulle få njuta av. Efter det har renoveringen av 187 lägenheter och påbyggnaden av 20 takvåningar handlat om störningar i samband med bygget, men också om hyresgäster som varit nöjda med renoveringen.

Den senaste tiden har bygget handlat om att den dåvarande budgeten på 174 miljoner kronor slutade med en prognos på att att notan slutar på 416 miljoner kronor. Något som orsakat krismöten mellan politiker och ledningen i Telge Bostäder.

Läs ocksåBlandade känslor efter renovering i Fornbacken

Juan Copovi Mena, nuvarande vd i Telge Bostäder skyller fördyringen på flera saker. Den ursprungliga budgeten på 174 miljoner kronor steg oväntat när fler hyresgäster än förutsett valde en högre standard på renoveringen, bolaget hade räknat med att 10 procent skulle välja den högre nivån men det blev 60 procent. Sammantaget fördyrade det projektet med 85 miljoner kronor, å andra sidan renderar det i en högre hyresinkomst för bolaget.

Att kostnaden sedan stigit från 259 miljoner kronor till 416, enligt prognos förklarar han med att saker som värmesystem och fasad varit i sämre skick än man trodde. Att flytta förråd från taket till källaren och tvättstugor ut på gården när takvåningar byggdes på vinden ledde också till dyrare investeringar i brandskydd än bolaget kalkylerat med.

– Sedan har Skanska inte skött det särskilt bra. De har inte informerat oss om fördyringarna så vi har inte kunnat agera. Å andra sidan har vi inte heller efterfrågat det och det beror på att vi inte har haft kompetens att driva ett sådant här projekt från Telge Bostäder sida, vi har bland annat ont om projektledare, säger han.

Läs ocksåTelge Bostäder går arga hyresgäster till mötes

Martin Junblad, chef för ombyggnation bostäder Skanska, förklarar att bolaget löpande har informerat Telge Bostäder om fördyringarna.

– Vi har haft möten om ekonomin från dag och ett och informerat om att de blivit dyrare. Sedan vet jag inte om Telge Bostäders representanter har fört vidare det till ledningen, säger han.

Martin Junblad säger att projektet fördyrades bland annat på grund av att många fler hyresgäster valde en högre standard och att hela värmesystemet och element var tvungna att bytas ut.

Läs också”Vi känner oss rejält överkörda”

– Vi räknade med att det befintliga värmesystemet och elementen skulle kunna behållas men det gick inte, sedan blev det dyrare eftersom kommunens bygglovsprocess för påbyggnaden blev försenad, säger han.

Nästan hälften av de 187 lägenheterna i projektet på gård ett i Fornbacken är inte renoverade ännu och nu ska Juan Copovi Mena se om det går att minska kostnaderna så att budgeten inte slutar på de prognosticerade 416 miljonerna.

– Vi kanske kan göra något på ett enklare sätt i övriga husen och sänka kostnaderna, det återstår att se, säger han.

Klart är i alla fall att hyresgästerna på gård ett inte kommer att drabbas ekonomiskt av fördyringen. Hyran för de 187 lägenheterna är redan förhandlad och klar.

Juan Copovi Mena säger nu att samarbetet med Skanska avslutas efter renovering av gård ett och att bolaget därmed inte kommer att renovera de kommande två gårdarna i Fornbacken.

Enligt SVT Södertälje beslutade Telge-koncernens styrelse i går på ett möte att utreda vem som är ansvarig för budgetmissen.

Läs också Telge Bostäder bygger exklusiva takvåningar Över 10 000 södertäljebor får höjd hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.