HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Telge Hovsjö delade ut 200 000 kronor för mycket i vinst

Södertälje Telge Hovsjö delade ut 200 000 kronor för mycket i vinst till Telge kommun. ”Ett allmännyttigt bostadsbolag, ska ha koll på reglerna", säger Henrik Weston på Länsstyrelsen.

Telge Hovsjö gjorde en vinst på 602 000 kronor under 2014. Av dessa delade bolaget ut 524 000 kronor i vinst till Telge AB som ägs av Södertälje kommun. 200 000 kronor för mycket enligt Henrik Weston på bostadsenheten på Länsstyrelsen i Stockholm, som varje år granskar bostadsbolagens vinstutdelning till sina ägare, kommunerna.

– Även om det inte är några jättebelopp bör man som allmännyttigt bolag veta vilka regler som gäller, säger han i en kommentar till Telge Hovsjös utdelning.

Läs ocksåOväntat besked - hyresgäster med höga hyror slipper hyreshöjning i två år

Enligt lagen om allmännyttiga kommunala bostadsbolag får ett kommunalt bostadsbolag dela ut en vinst till kommunen som motsvarar en ränta pådet  kapital som kommunen skjutit till bolaget som betalning för aktier. Telge Hovsjö har gjort en korrekt beräkning när det gäller den delen. Men missat att ett bolag aldrig får dela ut mer än hälften av förra årets vinst, bolagets vinst på 602 000 kronor för 2014 gör alltså att de får dela ut maximalt 301 000 kronor, inte 524 000 kronor som bolaget gjort.

Gunilla Hedlund, controller på Telge Hovsjö, beklagar det inträffade.

– Det är den mänskliga faktorn som gjort att vi missat begränsningsregeln. Nu kommer Telge AB att betala tillbaka pengarna till oss, säger hon.

Läs ocksåTelge Bostäder erbjuder flest sommarjobb: "Vi vet att de här jobben är viktiga"

 

Läs också Telge Bostäder blöder miljoner – nu sänks hyran för att få tomma lägenheter uthyrda Kommunen vill ta rekordsumma från allmännyttan – ”de vill täcka upp för dåliga affärer” Coronakrisen anges som skäl för utdelning från allmännyttan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.