HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Telge Hovsjö säljer 800 lägenheter

Södertälje Telge Hovsjö ska sälja hälften av sina 1655 lägenheter. Det meddelar bolagets vd Juan Copovi Mena, som tror en affär kan vara klar under 2017.

Juan Copovi Mena hänvisar till bolagets ägardirektiv när det gäller försäljningsplanerna.

I ägardirektivet står det ”Telge Hovsjö ska helt eller delvis finansiera nybyggnation och renovering av beståndet genom försäljning av delar av det befintliga beståndet”.

Läs ocksåDärför vill ukrainska paret stanna i Sverige: ”200 år av neutralitet”

I affärsplanen för 2018-2020 står det att bolaget räknar med att försäljningen inbringar 320 miljoner kronor. Enligt Juan Copovi Mena betyder det att fyra gårdar ska säljas, vilket innebär hälften av bolagets lägenheter.

– Vi har besiktat fastigheterna i april och nu håller vi på med en värdering. Jag tror att försäljningen kommer att ske under 2017. Ambitionen är att få ut så mycket som möjligt så att vi kan bygga nytt och renovera för pengarna, säger han.

Under 2016 renoverades 15 lägenheter men med pengarna från försäljningen ska antalet öka till cirka 22 lägenheter per år. Totalt ska bolaget lägga 100 miljoner kronor på lägenhetsrenovering de kommande tre åren.

Läs ocksåViktoria från Kiev bor i studentrum – så skapar värdarna rum åt flyktingar

Vilka lägenheter som kan bli aktuella att sälja kan han inte säga.

– Det beror lite på vad som är bäst ur förvaltningssynpunkt men det kommer att vara fyra gårdar med både renoverade och orenoverade lägenheter, säger han.

Han är förtegen om vilka företag som är intresserade av att köpa de cirka 800 lägenheter i Hovsjö.

Läs ocksåLuleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt

– Men många fastighetsägare är intresserade, säger han.

Telge Hovsjö har gjort sig känt som ett bolag som tar stort socialt ansvar genom satsningar i skolan, ungdomsjobb genom Hovsjösommar, nattvandring i Hovsjönatt och genom att anställa hyresgäster som portvakter.

– Det viktigaste när vi säljer är att vi får in en stor aktör som kan ta ansvar och jobba med sociala frågor så att hovsjöandan består. Men vi tror det är bra att vi får in en ny aktör som har andra idéer och som vi kan lära oss något av, säger han.

Simon Safari, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm, ifrågasätter om de verkligen behöver sälja för att renovera och bygga nytt.

– Men ska det sälja är det viktigt att pengarna verkligen går till renovering och nya hyresrätter och inte försvinner till andra saker, säger han.

Läs också Bostadsbristen gör kön till en viktig del av ”fuck off-kapitalet” Kfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till Fröslunda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.