Annons

Tillägg för kylskåp ger pengar tillbaka för hyresgäster i Växjö

Växjö Hyresvärden Smålandspojkarna måste betala tillbaka totalt 45 000 kronor till fem av sina hyresgäster. Anledningen är att de lagt på extrahyra för vitvaror och kabel-TV.

I samband med ett annat ärende uppmärksammades Hyresgästföreningen på att Smålandspojkarna hade olika tillägg på hyran, förutom den förhandlade hyran. Det rörde sig om tillägg för kyl, frys, spisfläkt och kabel-TV.

Hyresgästföreningen ansåg att det handlade om överhyra, eftersom hyran översteg den hyra som parterna förhandlat, och krävde därför återbetalning till hyresgästerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det gick Smålandspojkarna inte med på. Enligt Smålandspojkarna handlade det om tillägg för bland annat standardförbättringar och att hyresnivån som förhandlats är exklusive tilläggen. Därtill menade Smålandspojkarna att de hade ett muntligt avtal med Hyresgästföreningen, som avtalades på nittiotalet, om att tilläggen på hyran var okej.

Enligt Hyresgästföreningen har avtalen som gjorts av hyresnivån handlat om den totala hyran och några överenskommelser som ger hyresvärden rätt att ta ut extra avgifter för vitvaror finns inte.

Annons

Hyresnämnden går på Hyresgästföreningens linje. Smålandspojkarna måste betala tillbaka totalt 45 000 kronor, plus ränta, till de fem hyresgäster som företrätts av Hyresgästföreningen. De enskilda beloppen handlar om mellan 4 500 kronor upp till 13 870 kronor.

Läs ocksåSkjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs uppSkottlossning, Sollentuna, Sollentunahem

I hyresnämndens beslut konstateras:

”Omfattas en lägenhet av en förhandlingsordning är avtal som hyresvärden träffar med hyresgästen om hyreshöjning utöver vad som medges i en träffad förhandlingsöverenskommelse ogiltiga. Hyresvärden har då att betala tillbaka vad han uppburit för mycket jämte ränta på beloppet.”

Annons

Hyresnämnden hänvisar till hyresförhandlingslagen där det även framgår att förhandlinsöverenskommelser ska vara skriftliga. I detta fall finns skriftlig överenskommelse om hyresnivån för 2011 och 2012, men i avtalen står ingenting om några andra tillägg utöver hyran.

Läs ocksåGodsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"Tvådelad bild. Ena bilden visar en tvättstuga som är i dåligt skick. På den andra bilden ser man en kruka på en kabeltrumma i förgrunden. Därefter utsikt över en stor gräsmatta och i bakgrunden syns ett vitt hus.

Hyresgästerna får tillbaka för de tillägg på hyran de betalat under åren 2011-2014.

Läs också Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.