Annons

Tingsrätten ger Hyresgästföreningen rätt om suspendering

Stockholm Domen i målet där Greger Björkegren stämt Hyresgästföreningen på 1,59 miljoner har kommit. Han får inte en krona, men de rättegångskostnader som Hyresgästföreningen begärt bantas med 1 miljon.
Greger Björkegren, före detta ordförande i Hyresgästföreningen i Stockholm.
Greger Björkegren, före detta ordförande i Hyresgästföreningen i Stockholm.

Tingsrätten har inte behörighet att pröva Hyresgästföreningens beslut att suspendera Greger Björkegren. Det har inte heller förekommit så stora formella fel att suspenderingen ska upphävas. Därför är inte Hyresgästföreningen skyldig att betala det arvode som Greger Björkegren krävt.

Det var hösten 2014 som Greger Björkegren under dramatiska former stängdes av från sitt uppdrag som ordförande för Hyresgästföreningen Region Stockholm. Han överklagade regionstyrelsens beslut till förbundsstyrelsen som fastställde suspenderingen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Processen i tingsrätten har sedan dess pågått och avslutades i december 2017 med fem heldagar, där nära 20 vittnen hördes.

Annons

– Det är naturligtvis en lättnad att tingsrätten går på vår linje och anser att hanteringen av suspenderingen har skett på ett korrekt sätt både från regionstyrelsens och förbundsstyrelsens sida. Vi kommer nu att noggrant sätta oss in i domen, säger Marie Linder, ordförande i Hyresgästföreningen i en kommentar.

Greger Björkegren anser att processen varit nödvändig, även om tingsrätten nu gått honom emot.

Läs ocksåTvist kan kosta över 5 miljoner

– Jag är glad över att frågan blivit rättsligt ventilerad och att jag därmed blivit rentvådd. Inget klandervärt har kunnat riktats mot mig. Däremot är det anmärkningsvärt att Hyresgästföreningen tillåts att tillämpa ett eget rättssystem, där de får göra hur de vill. Det drabbar också andra än mig, säger han.

Annons

Räkningen för arvoden till advokaterna i målet hamnade på nära 5 miljoner kronor, en summa som förloraren får stå för. Tingsrätten godkänner inte Hyresgästföreningens ersättningskrav på 3,5 miljoner kronor utan prutar bort en miljon.

Läs också E-post fråga för tingsrätten i ordförandetvist Avsatt ordförande stämmer Hyresgästföreningen Förbundsstyrelsen avslår överklagan Fullmäktige röstade mot styrelsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.