Annons

Trots grannarnas larm – ägarna gjorde inget: ”Sitter ju inte och kollar i domstolsprotokoll varje dag”

Nyheter I nästan tio år har sexhandel pågått i ett hyreshus i Solna som ägs av PP Pension med huvudmännen Journalistförbundet, Unionen och Medieföretagen. Det kan Hem & Hyra avslöja. Trots att PP Pension har fått information om sexhandel i huset har ingen agerat. Lägenhetshotellet på bottenplan har fått finnas kvar. Huvudmännen, fackförbunden, skjuter bort ansvaret.
Tomas Backlund, vice ordförande i både Journalistförbundet och PP Pension, och Kjell Norling, PP Pensions vd.
Tomas Backlund, vice ordförande i både Journalistförbundet och PP Pension, och Kjell Norling, PP Pensions vd.

Hem & Hyra kan berätta hur polisen gång på gång upptäcker hur lägenhetshotellet i Solna blir förvandlat till en bordell i något av de tio rummen på bottenplan. Sedan 2015 har polisen gripit nio män och registrerat namnet på ytterligare en för sexköp i lägenhetshotellet. Men betydligt fler fall av prostitution har förekommit här, enligt polisens utredningar. Man har upptäckt fall av koppleri och grovt koppleri. Så sent som för en vecka sedan dömde rätten en man för försök till sexköp i lägenhetsbordellen på baksidan av huset.

Hem & Hyra kontaktar Tomas Backlund, vice ordförande i både Journalistförbundet och PP Pension. Han säger att han varken känner till lägenhetshotellet eller prostitutionen.

Under nära tio år har prostitution pågått i huset på Ankdammsgatan i Solna, ett hus som PP Pension äger och där det bor många journalister. Varför har ni inte stoppat det här?

– Det här är helt nya uppgifter för mig så jag kan inte kommentera dem.

”En fråga som bör ställas till PP Pension”

Senast förra veckan dömdes en man för försök till sexköp i det här huset på bottenvåningen. Varför har ni inte upptäckt det här?

– Det är ju en fråga som i så fall bör ställas till PP Pension, till ledningen på PP Pension.

Men du sitter ju i styrelsen.

– Absolut. Men styrelsen är ju inte operativ på det sättet.

Boende vi har pratat med har ringt till polisen. Hur känner du inför det här att det har fått fortgå så länge?

– Om det här stämmer så låter det ju utomordentligt allvarligt. Men utöver det så är det ju svårt för mig att kommentera, i och med att det är helt nya uppgifter.

Så hur känner du om att du inte fått veta någonting? Det här är ju uppgifter vi kan se i utredningar, prostitution som pågått i fastigheten sedan lägenhetshotellet startade 2015, med två anmälningar senast i år.

– Om de här uppgifterna stämmer så låter det ju oerhört allvarligt. Det är liksom det jag kan kommentera.

Så här ser meddelandena ut när sexköpare stämmer möte med prostituerade på Ankdammsgatan i Solna.
Så här ser meddelandena ut när sexköpare stämmer möte med prostituerade på Ankdammsgatan i Solna.

Tomas Backlund hänvisar sedan vidare till PP Pensions vd, Kjell Norling. Unionens förhandlingschef Martin Wästfeldt, styrelseledamot i PP Pension, avböjer intervju och hänvisar också till Kjell Norling. Inte heller PP Pensions styrelseordförande, Medieföretagens Carl Gyllfors, vill uttala sig utan hänvisar till Kjell Norling.

Kjell Norling har varit PP Pensions vd i över elva år.

Under nära tio år har prostitution pågått i huset på Ankdammsgatan, ett hus som ni äger. Varför har ni inte stoppat det här?

– Hur kan du säga det? Det är ju ganska allvarligt. Jag kan säga så här till dig: Vi har ett nära samarbete med polisen i den här frågan. Vi har haft en misstanke om prostitution och för ett år sedan fick vi indikationer från boende om det. Och då har vi anmält det till polisen. Vi har en process som vi följer.

Vi kan se att polisen har varit på plats på Ankdammsgatan. I tretton konstaterade fall har det förekommit prostitution i lägenhetshotellet.

– Men var finns den informationen? Det är ju ingenting som polisen har talat om för oss.

”Vi har nolltolerans mot sådant här”

Vi kan se det här i utredningar. Informationen finns i förundersökningar, strafförelägganden och domar. Det är väldigt tydligt.

– Alltså, jag måste säga att det är otroligt. Om det är så är det otroligt. Vi har ju nolltolerans mot sådant här. Men vi måste ändå ha bevisning. Vi kan inte anklaga någon för prostitution utan ha bevisning. Och den bevisningen ska ju polisen stå för.

Men du har ju ansvaret.

– Ja. Vi har ju ansvar för att det inte finns det här i våra fastigheter. Alltså, vi misstänker att det kan förekomma prostitution men vi har ju ingen bevisning.

Men ni har ju inte tittat i handlingarna.

– Nej, men vi har inte fått handlingarna. Vi sitter ju inte och kollar i domstolsprotokoll varje dag. Det är ju helt omöjligt för oss. Men är det så att det du säger stämmer så kommer vi att säga upp den här hyresgästen med omedelbar verkan.

Hur känner du när jag berättar det här för dig?

– Om det stämmer är jag otroligt förbluffad att det förekommer.

När ni fått indikationer om sexhandel, hade det inte varit en bra idé att titta i rättshandlingar?

– Vi har inte resurser att bevaka varje dom i Solna tingsrätt eller vilken tingsrätt det nu är.

”Vi har förlitat oss på polisen”

Men det är ju en rätt enkel sak att begära ut anmälningar hos polisen och se att…

– Vi har förlitat oss på polisen och att vi skulle få feedbacken från dem i det här. Och det kan man väl säga att det är fel att vi förlitar oss på det.

När kommer det här lägenhetshotellet att flytta?

– Om det stämmer det du säger nu så kommer det gå snabbt. Då kommer vi säga upp dem med omedelbar verkan. Men annars så är det i november som de flyttar ut. Vi gör ju en stor renovering i de här fastigheterna och deras avtal är uppsagt.

Om man ser på hyresgästen Apartdirect så har de över 60 fall av prostitution på sina lägenhetshotell. Borde ni inte ha förstått vad som kan pågå i sådana lokaler?

– Ja, men när vi tecknade avtal med dem så var det här en jättestor fråga. Vi kontrollerade dem, hur de kontrollerar hyresgäster och att det inte förekom sådant här.

– Jag är själv gammal polis och har otroligt stark värdegrund, det får inte får förekomma någon form av prostitution eller kriminalitet.

Borde inte du med din bakgrund ha tänkt på det här?

– Jo, och jag har tänkt på det. Vi tänkte ju på det här när vi skrev avtal, men jag kan inte sitta och titta på varje hyresgäst eller varje kund vi har varje dag.

De boende har sett tydliga tendenser på att prostitution har pågått. En kvinna mötte en man som kom med byxorna öppna ut från lägenhetshotellet. Vad vill du säga till dem som bor här?

– Det är ju otroligt tragiskt att de skulle behöva uppleva det.

”Gjorde vad de kunde”

Borde ni inte ha gått till botten med det här, när ni fick höra om misstänkt prostitution?

– Jag tycker nog att vår fastighetsförvaltare gjorde vad de kunde. Vi måste ju ändå lita på att polisen ger oss rätt information.

Enligt Hyresgästföreningen har det inte gått rätt till när lägenhetshotellet flyttade in. Ingen ansökan om blockuthyrning gjordes och inga hyror förhandlades med Hyresgästföreningen. Hur kommenterar du det?

– Det är ingen blockuthyrning som har skett där utan det här är ju ett hotell som hyr av oss. Det är en hyresgäst, de som äger hotellet

Men Hyresgästföreningen anser att lägenhetshotellet fungerar som en mellanhand och då ska man förhandla hyrorna, vilket inte har gjorts. Hur kommenterar du det?

– Vi har ett lokalhyresavtal med indexuppräkning, alltså inget blockavtal. Jag kan generellt säga att vi alltid förhandlar våra hyror.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.