Annons

Tomma lokaler blir nya lägenheter

Mjölby Tomma lokaler blir nya lägenheter i Mjölby. Bostadsbolaget bygger just nu om utrymmen nära järnvägsstationen till sju nya bostäder.

Det är huset på Järnvägsgatan 2/Lagmansgatan 1 som snart får fler hyresgäster. 1 december ska lägenheterna vara klara för inflyttning. För tillfället pågår arbetet med att sätta upp nya väggar. Tre lägenheter får egen ingång medan de övriga nås via befintligt trapphus.

– Det blir sex ettor och en tvåa eftersom små lägenheter är väldigt eftertraktade, säger Martin Johansson, projektingenjör hos kommunägda Bostadsbolaget.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I lokalerna har bolaget tidigare haft områdeskontor och det har även varit mottagning för LAH, lasarettsansluten hemsjukvård.

– Men de senaste åren har det stått tomt, berättar Martin Johansson.

Intresset för att hyra lokal har varit svalt, men med den ökade efterfrågan på lägenheter gör Bostadsbolaget bedömningen att en ombyggnation är lämplig. De blivande lägenheterna lades ut på Bostadsbolagets hemsida förra veckan och efter tre dygn hade mellan 20 och 50 intresseanmälningar per lägenhet gjorts.

Annons
Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

– Det är tvåan som har fått 50 stycken så den storleken verkar mest populär, är Martin Johanssons slutsats.

Hyrorna är förhandlade med Hyresgästföreningen och ligger mellan 3 627 kronor i månaden för den minsta ettan på 23 kvadratmeter och 5 664 kronor för tvåan på 49 kvadratmeter. Nivåerna är högre än för äldre lägenheter av motsvarande storlek men lägre än i Bostadsbolagets nybyggda lägenheter i kvarteret Rosenkammaren.

– Det är billigare att bygga nya lägenheter i ett befintligt hus eftersom el, avlopp och vatten redan är indraget till exempel och vi behöver inte betala för någon mark, förklarar Martin Johansson.

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

Men det finns också problem. Flera hyresgäster i husets befintliga lägenheter har hört av sig till värden och klagat på buller.

– Jag förstår att de har synpunkter, det har de all rätt i världen att ha. Men vi försöker planera arbetet så att det ska bli så lite störningar som möjligt, säger Martin Johansson.

Annons

Hyresvärden anser inte att störningarna är tillräckligt omfattande för att ge hyresavdrag under byggtiden.

Bostadsbolaget undersöker nu om det finns fler lokaler som kan göras om till bostäder.

– Vi har ett antal alternativ som vi tittar på men det är i ett väldigt tidigt skede ännu.

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.