Annons

Topbostäder vill höja hyrorna

Gällivare Topbostäder vill höja hyrorna med 6,67 procent från och med årsskiftet. Det är det högsta höjningskravet i Norrbotten så här långt.

Inför förhandlingarna om 2013-års hyror har Topbostäder lagt ett högt krav till Hyresgästföreningen. Gällivares kommunala bostadsbolag vill höja hyrorna med 6,67 procent. Det högsta kravet hittills i Norrbotten.

Skulle bolaget få igenom sitt krav innebär det en hyreshöjning på drygt 360 kronor i månaden för en normaltrea på 75 kvadratmeter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Topbostäders vd, Märit Palo, pekar på en rad orsaker till att bolaget ser sig tvingade till det höga kravet. Den största orsaken är kommunens nya avkastningskrav på fyra procent. Ett beslut som kommunen tagit i enlighet med den nya hyreslagen där kommunala bostadsbolag ska jämställas med privata.

– Kommunen kräver inte utdelningen i vinst utan pengarna får stanna i bolaget, men vi kan bara använda dem till investeringar och vi skulle vilja använda våra pengar till ökat underhåll, säger Märit Palo.

Underhållet är, enligt Palo, eftersatt på grund av elva svåra år mellan 1988 och 1999. Då fick kommunen skjuta till 76 miljoner kronor till Topbostäder för att täcka underskottet från de outhyrda lägenheterna. Under denna tid fanns det inga pengar till det löpande underhållet, något som Topbostäder fått dras med sedan dess.

Annons
Läs ocksåTopbostäders vd får sparken – efter kommunens utredning om kränkningar

– Det är som en tung ryggsäck man släpar med sig år efter år. Men vi har jobbat på under de här åren för att försöka komma ikapp. Därför har vi strävat efter att ha ett resultat ganska nära noll kronor för att använda så mycket som möjligt av våra pengar till underhåll.

Gällivare kommun har med sitt beslut om fyra procents vinst inte krävt att pengarna ska tas via ökade inkomster, det vill säga höjda hyror, men Märit Palo ser det som svårt att uppnå kravet utan att just höja intäkterna.

– Samtidigt ökar de taxebundna kostnaderna. Kommunen har höjt värmen med 3,5 procent, och även vattnet och soporna höjs.

Läs ocksåLkab bygger ytterligare 60 ersättningslägenheter i Gällivare

Inför förra årets hyresförhandlingar krävde Topbostäder 12,66 procents hyreshöjning. Någon överenskommelse med Hyresgästföreningen nåddes inte. Förhandlingarna avgjordes slutligen med att den centrala hyresmarknadskommittéen lade ett medlingsbud och hyreshöjningen för 2012 landade till slut på 3,15 procent.

Annons

Tror du att det blir lika svårt att komma överens i år?

– Vi får se. Vi hyresförhandlar på tisdag, men jag tror inte att vi blir färdiga då, säger Märit Palo, vd på Topbostäder.

Bostadsföretag Hyreskrav 2013 Hyreskrav 2012 Hyreshöjning 2012
Bodenbo 3,19% 4,20% 2,65%
Kalixbo 4,07% 3,97% 1,95%
Matarengihem 4,16% 3,00% 1,80%
Pajalabostäder 3,90% 5,90% 2,75%
Pitebo 3,50% 3,50% 2,30%
Topbostäder 6,67% 12,66% 3,15%
Överkalixbostäder 4,20% 2,90% 2,40%

Läs också Hyrorna för allmännyttan i Malmfältskommunerna klara Risken för miljontapp bygghinder Så kan du minska risken för legionella

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.