Annons

Anklagas för att använda för lite varmvatten – sägs upp: ”Men jag bor här”

Malmö Hyran blir betald men bostaden är övergiven. Den slutsatsen drar hyresvärden efter en kontroll av vattenförbrukningen som visar att inget varmvatten har använts på två år. Värden vill riva hyreskontraktet, men hyresgästen är oförstående.
Vattenkran och översiktsbild på Västra hamnen i Malmö.
Foto: Pixabay/Anders Paulsson

Två personer, förstahandshyresgästen och en anhörig till honom, stod skrivna på en ungdomslägenhet i Västra hamnen i Malmö. Det var så hyresvärden MKB fick upp ögonen för hyresettan med kokvrå, efter en slagning i folkbokföringsregistret.

Det handlar om ett hus med små lägenheter avsedda för enbart en person och därför beslutade sig värden för att göra en närmare kontroll av omständigheterna kring enrummaren. Då visade det sig att varmvattenförbrukningen var obefintlig, vilket tydde på att ingen alls vistades i bostaden. Sedan den 1 april år 2021 har ingen använt varmvatten i lägenheten. Hyresvärden MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, tolkar det som att ingen bor i där och vill nu riva kontraktet. Fallet ligger på hyresnämndens bord för prövning. MKB menar att hyresgästen inte har något behov av lägenheten ”som sitt stadigvarande boende”.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Reser mycket – men bor i lägenheten

Men ord står mot ord. Hyresgästen, en man i trettioårsåldern, är oförstående till anklagelserna. Han säger att han bor i lägenheten och att han har gjort det sedan 2016. Däremot är han ofta på resande fot.

– Det här känns väldigt tråkigt och jag vet inte vad jag ska göra för att bevisa att jag bor här. Jag har ingen annan bostad och jag betalar hyran i tid varje månad. Jag är en bra hyresgäst, säger han.

Annons

Enligt hyresvärdens uppgifter har du inte använt något varmvatten på över två år.

Läs ocksåSå mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsenTvådelad bild: Till höger porträttfoto på advokat Peter Hellman, i mörkblå kavaj, vit skjorta, mörkblå slips med orange ränder. Till vänster: en illustration med ett förstoringsglas och bakom det ikoner för olika sociala medier som Instagram och Facebook. Hur mycket får hyresvärden snoka på sina hyresgäster för att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning?

– Jag har rest en hel del men jag återvänder alltid hit och jag tycker själv att det låter märkligt, säger han.

MKB, Malmös kommunala bostadsbolag

Annons

Öppnar inte dörren

Som bevisning har MKB dessutom lämnat in en rad rapporter från Trygghetsjouren som på uppdrag av värden gjort ett flertal besök på adressen under våren för att få tag på hyresgästen. Dock utan framgång. Inte någon av gångerna som MKB:s utredare eller Trygghetsjouren varit på plats har hyresgästen gått att nå.

– Jag måste nog veta datumen när de har varit här för att kunna svara. Men som sagt, jag reser en del och det kan förklara varför jag inte har varit hemma, säger hyresgästen.

Fakta: Kan hyresvärden säga upp mig?
  • Lagboken - Sveriges rikes lag.Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt, eller om du inte har behov av lägenheten.
Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Om varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procent Kall juldag och ingen dusch på sju veckor för Anna-Lisa, 94 Duschade för sällan – får ny chans att bo kvar: ”Jag är väl nöjd så länge”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.