Annons

Bluffsajt stal Jonas lägenhetsannons – nu används den för att vräka honom

Nyheter Jonas Hultströms Blocket-annons stals av bluffsajter. Nu används fejkannonserna som bevis i rätten, där Jonas riskerar att förlora sin lägenhet.
Hyresvärden hänsivar till bluffsajten Rentify och en annons som Jonas Hultström aldrig lagt ut.
Foto: Privat, skärmdump
Hyresvärden hänsivar till bluffsajten Rentify och en annons som Jonas Hultström aldrig lagt ut.

Jonas Hultström bor i en etta på 38 kvadrat i Linnéstan i Göteborg. Han har bott i lägenheten i 15 år och trivs bra. Men i maj fick han ett mejl och ett rekommenderat brev från hyresvärden Almgren Fastigheter.
– De sa upp mitt hyreskontrakt. Jag blev chockad och förvånad, säger Jonas.

Hänvisar till bluffannonser

Han anklagas för att ha hyrt ut i andra hand under flera år. Det hela ska snart avgöras i Hyresnämnden. Bland annat använder sig hyresvärdens juridiska ombud av skärmdumpar på bostadsannonser från Jonas lägenhet. Jonas berättar att han visserligen lagt ut annonser på Blocket för att hyra ut sin lägenhet vid två tillfällen, bland annat för en utlandsvistelse. Men resplanerna frös inne och det blev ingen uthyrning.
Jonas Hultström blev förvånad när han sedan såg att hyresvärdens ombud hänvisade till flera andra sajter där annonsen också låg, sajter som Jonas själv inte hade använt. En av dem heter Rentify.
– Jag har absolut inte lagt ut någon annons där, säger Jonas.

Läs mer: Magisk siffra – bluffbolagets hyresbedrägerier pågår trots högar av anmälningar

Annons

Hem & Hyra har i flera artiklar granskat nätbedragare, som lurar desperata bostadssökande på pengar. Bland annat finns det avgiftsbelagda sajter som lurar in personer med hjälp av falska bostäder. Det värsta exemplet är Rentify, som lockar med attraktiva och billiga lägenheter, för att sedan låta kunder registrera sig för fem kronor. Registreringen övergår i hemlighet till en prenumeration på 499 kronor per månad. Några riktiga lägenheter finns inte att hyra på sajten och mängder av lurade kunder har anmält företaget.
När Jonas läste Hem & Hyras granskning av Rentify föll bitarna på plats. Han förstod att hans annons hade blivit stulen av bluffsajten och att den stulna annonsen nu används som bevisning emot honom. Extra besvärande är att annonsen på Rentify erbjöd boende från den 1 mars 2023 ”tills vidare”, vilket ger en bild av att Jonas velat hyra ut under lång tid. Uthyrningstiden på Rentify är också något som hyresvärdens ombud har poängterat i handlingarna till Hyresnämnden.

”Kastat ut min lägenhet”

Hyresvärden hänvisar även till andra sajter som tagit in Jonas lägenhetsannons, sajter som söker efter annonser och lägger in dem i sitt eget system. Det juridiska ombudet hävdar bland annat att Jonas skrivit en annons på sajten Homii, något han inte gjort. Även detta får det att se ut som att Jonas erbjudit sin lägenhet under lång tid.
Jonas Hultström anser att annonserna påverkar hans fall negativt.
– Det ser ut som att jag på ett väldigt indiskret sätt kastat ut min lägenhet till alla som vill hyra under en lång tid, säger han.
Men du har bara annonserat via Blocket?
– Ja. Det var lite surrealistiskt att se bilder från sin lägenhet och i sitt namn, helt taget ur sitt sammanhang. Jag känner till vilka tjänster som finns om man ska hyra i andra hand. De andra sajterna har jag aldrig hört talas om och aldrig använt.
Vad anser du om att hyresvärden använder de här annonserna för att vräka dig?
– Det känns som att hyresvärden och deras ombud inte har den kunskap om källkritik som krävs.
Jerker Almgren, vd på hyresvärden Almgren Fastigheter, avböjer att svara på Hem & Hyras frågor och hänvisar till att det är ett pågående mål.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" Experten varnar: Därför hamnar bluffsajter i topp när du googlar lägenhet Danska skojare tjänar miljoner på att blåsa svenska bostadsletare: "Inte beställt någon tjänst" Stjäl bostadsannonser från Blocket – lurar dig skaffa dyra abonnemang: "Toppen av ett isberg" Så lurar bluffsajterna dig när du letar bostad – drabbade Angelica lär dig kräva pengarna tillbaka: ”Fick panik”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.