Annons

Hyresvärden slängde Peters alla saker: ”Min pensionärsdröm har gått i kras”

Trelleborg Minnen och saker från ett helt liv försvann när hyresvärden bröt upp och tömde Peter Walteus källarförråd. Värst var de ovärderliga delarna till en veteranbil. ”Det är en stor sorg”, säger Peter. Nu stämmer han det kommunala bostadsbolaget i Trelleborg på 151 000 kronor.
Hyresgästen Peter Walteus som förlorade alla sina saker i källarförrådet och en skylt på Trelleborgshem.
Foto: Privat/Kristina Wahlgren
Trelleborgshem bröt upp och tömde Peter Walteus källarförråd.

Vinylskivor med Kim Larsen och Sex Pistols, en kaffeservis från Royal Copenhagen, en Lundakarnevalstunna från 1990, brev och dagböcker, mormors gamla kläder, leksaker och dockskåp. Men också bildelar till en Plymouth Barracuda från 1966. Bland annat en komplett inredning värd 30 000 kronor. Allt försvann när hyresvärden av misstag tömde Peter Walteus källarförråd. Just bildelarna var ovärderliga.

– Det var delar till en veteranbil som jag har haft i fyrtio år och som jag skulle totalrenovera. Min tanke var att jag skulle renovera den när jag gick i pension. Jag ville lämna den till eftervärlden, till mina barn. Jag har mått skitdåligt över detta. Det är en sorg, säger Peter Walteus.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Peter Walteus i Trelleborg.
Peter Walteus förlorade sina saker när Trelleborgshem av misstag tömde hans förråd.

Möttes av ett tömt källarförråd

Peter Walteus skrev på hyreskontraktet för källarlokalen i centrala Trelleborg för över tjugo år sedan. Det drygt tio kvadratmeter stora förrådet fyllde han efterhand med saker som han hade ärvt och köpt genom årens lopp. En lördag mitt i sommarsemestern år 2020 åkte han till källarlokalen för att hämta en plastbrunn. Då gapade förrådet tomt.

– Jag blev väldigt förvånad. Lite chockad.

Peter Walteus kontaktade Trelleborgshem och fick först höra att det hade varit inbrott. Sedan att det hade varit en vattenläcka.

Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"

– Men jag såg inga tecken på någon vattenläcka. Vi åkte till förrådet tillsammans och de förklarade hur inbrottet skulle ha gått till, fast jag såg ingen åverkan på dörren. Jag polisanmälde på deras uppmaning, men på lögner. Det var väldigt obehagligt.

Kort därefter medgav Trelleborgshem att allt var ett misstag, berättar Peter Walteus. Ingen hade gjort inbrott. Faktum var att det var Trelleborgshem som hade tömt förrådet och slängt allt.

– Jag blev uppringd. De sa: är du beredd att höra sanningen? Jag hade blivit bemött med lögner och bortförklaringar. Det var obehagligt att de hade ljugit mig rakt upp i ansiktet. Men de hade brutit upp låset och slängt allt. Inget fanns kvar.

Läs ocksåDyrt efterspel för hyresgäster och skattebetalare efter sparkad bostads-vdDen förberedande förhandlingen mellan den före detta vd:n Pär Nilsson och Bengtsforshus blev fruktlös. Nu möts parterna i domstol.

Skylt Trelleborgshem

Annons

Stämmer Trelleborgshem på 151 000 kronor

Han blev erbjuden en ersättning på 30 000 kronor.

– Det är ett hån. Det är bara larvigt. Man kan inte bete sig hur som helst och ha den attityden till andra människors saker. Det här har vållat mig väldigt stor skada. Det är ett övergrepp. Jag har blivit av med ägodelar som är enormt värdefulla. Det fanns en jugendbyrå som min fru höll väldigt kär och en dyrbar matta som vi hade där efter att vi skaffat hund.

Peter Walteus har nu stämt Trelleborgshem i tingsrätten på 151 000 kronor.

– Att stämma dem var enda vägen att gå. Och det är ett väldigt skäligt belopp för Trelleborgshem. De kommer rimligt undan. Det räcker inte med en ursäkt. Jag vill ha ersättning. Jag har betalat hyra i tjugo och år och det här är inget hönsbursförråd utan skulle vara ett säkert förråd.

Lagbok

Trelleborgshem vill inte kommentera fallet alls.

– För vår del är det ett försäkringsärende så vi har ingen anledning att kommentera det, Håkan Drakarve, byggchef på Trelleborgshem.

Men vad hände egentligen. Hur kunde ni tömma förrådet av misstag?

Annons

– Det vet jag inte. Jag har inte koll på detaljerna och det är som sagt ett pågående ärende.

Peters uppfattning är att ni ljög för honom eftersom ni ändrade er version kring vad som hade hänt.

– Det får stå för honom. Jag kan varken bekräfta eller dementera det.

Men är det vanligt att sådant här händer och att ni inte har koll på era egna lokaler?

– Det skulle jag inte vilja påstå.

Kan hyresgästerna lita på er?

– Naturligtvis kan de det, säger Håkan Drakarve.

Fakta: Får hyresvärden tömma mitt förråd? Detta gäller!
  • Viktigt att ha ett riktigt lås på förrådetNej, hyresvärden får inte tömma en ­hyresgästs förråd.
  • En annan sak är det om det finns saker kvar när hyresgästen flyttat. Då övergår det som finns i förrådet i hyresvärdens ägo efter en tid. Dessförinnan ska hyresvärden försökt få tag på den som äger sakerna.
  • Om personen inte ­hämtar sina tillhörigheter kan hyresvärden slänga eller sälja sakerna, men först efter tre månader. Ägaren till sakerna kan bli skyldig att betala för bortforsling, magasinering med mera.
  • Om hyresvärden inte vet vem som är ägare måste det förflyta sex månader innan hyres­värden kan göra vad hen vill med sakerna.
Läs också Nytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där" Domstol avfärdar historia om svartmögel - man som hyrde villa får betala över 330 000 Efter sprängdåd: Fler termosbomber tillverkades och gömdes i källarförråd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.