Annons

Toppolitiker i kamp om ordförandeposten

Nyheter Hem & Hyra kan i dag avslöja två nya kandidater till ordförandeposten i Hyresgästföreningen. En av dem är Lars Ohly (V) – och han slåss mot förra toppolitikern Annika Billström.
Foto: Kroppsterapeuternas Yrkesförbund, Vänsterpartiet
Före detta ledande S-politikern Annika Billström är nominerad - liksom Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly.

När Hyresgästföreningen håller sin förbundsstämma 14 till 15 juni ska en ny förbundsordförande utses. Barbro Engman, som suttit på stolen i 14 år, har på eget initiativ valt att avgå i förtid – och nu pågår diskussionerna för fullt om vem som ska efterträda henne.

Som första tidning i landet kan hem & Hyra nu avslöja att en av dem som suktar efter jobbet är Vänsterpartiets förre ledare Lars Ohly, 57.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Efter valet slutar han som riksdagsledamot och har redan börjat se sig om efter nya jobb. Får han själv välja blir det gärna som förbundsordförande i Hyresgästföreningen.

Vad gör dig till en lämplig ordförande?

– Jag tror att jag skulle kunna göra ett väldigt bra jobb med att föra ut Hyresgästföreningens frågor och jag brinner verkligen för de frågor som Hyresgästföreningen står för. Kanske kan jag även tillföra ett perspektiv för funktionshindrade och hemlösa som inte alltid får det genomslag det borde få i föreningens arbete.

Läs också

Hur skulle du gå tillväga?

– Jag har ett väldigt bra kontaktnät inom i princip alla sektorer i samhället. Det ger goda möjligheter att ta en plats i offentligheten precis som Barbro Engman har gjort. Jag ser henne som ett föredöme i många stycken.

Kommer det bli svårt att fylla tomrummet efter Barbro?

Annons
Läs också

– Ja, alldeles omedelbart kommer man nog märka att det inte flyter på lika enkelt, därför att Barbro under lång tid har arbetat upp ett kontaktnät och ett sätt att jobba som har gett respekt långt utanför Hyresgästföreningens egna ramar. Men så småningom kommer den nye ordföranden – oavsett om det är jag eller någon annan – också att kunna fylla kostymen.

Har du många bra kontakter inom bostadsbranschen?

– Jo tack, jag har ju jobbat rikspolitiskt sedan 1994 så jag känner de flesta.

Du bor ju i bostadsrätt själv, skulle det kunna innebära ett problem?

– Nej, det ser jag inte.

I förra veckan avslöjade Hem & Hyra att även Annika Billström, före detta socialdemokratisk toppolitiker och finansborgarråd, nominerats till posten som ordförande av region Stockholm.

– Hon har en mycket gedigen kompetens och erfarenhet, hon kan både bostadsfrågorna och politiken. Dessutom har hon en stark vilja, stora kontaktytor och en förståelse för folkrörelser, säger Greger Björkegren, ordförande i region Stockholm.

Annons

Under onsdagen stod det också klart att Anna Lönn Lundbäck, regionchef i Västra Sverige nominerats.

– Hyresgästföreningen har så mycket kvar att ge. Vi skulle kunna bli så mycket starkare i fler frågor och jag skulle bland annat vilja jobba med varumärket. Vilka man vill vara och hur vi vill uppfattas, säger Anna Lönn Lundbäck till Hem & Hyra.

Sedan i höstas har det även stått klart att region Mitt vill se LO:s kommunikationschef Marie Linder på ordförandestolen. Region Stockholm övervägde till en början att nominera tidigare ordförande Terje Gunnarson – men han har via sin blogg tackat nej till förtroendet.

 

 

Läs intervjun med Anna Lönn Lundbäck här.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.