Annons

Toppstigens ägare vill försätta bolaget i konkurs

Sundsvall ​Det tvångsförvaltade bostadsområdet Toppstigen kan inom kort vara till försäljning. Fastighetsförvaltaren fick idag veta av vd för Nor i Sundsvall AB, Jon Olav Birkeland, att styrelsen tänker begära sig själva i konkurs.

Idag hölls förhandlingar i hyresnämnden om att fastslå det tidigare interimistiska beslutet om tvångsförvaltning av husen på Toppstigen i Nolby strax söder om Sundsvall.

Företrädare för förvaltningsföretaget FastighetsCompetens, som sedan 15 april sköter tvångsförvaltningen av bostadsområdet, och hyresgästföreningen fanns på plats. Däremot saknades representanter från det utlandsägda fastighetsbolaget Nor i Sundsvall AB.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men Niclas Holm på FastighetsCompetens meddelade att han strax före mötet talat med vd i bolagsstyrelsen, Jon Olav Birkeland.

– Han ringde upp mig för tio minuter sedan. De vill inte medverka idag, men han berättade att styrelsen hade samlats till ett möte i går kväll. De tänker sätta bolaget i konkurs.

FastighetsCompetens har idag skrivit på för tre års förvaltning. Men blir det en konkurs tar en konkursförvaltare över bolaget och det ekonomiska ansvaret.

Läs ocksåHuset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig”En ung man som går i ett överfullt soprum med diverse avfall både i överfulla soptunnor och på golvet.

– Det vore den bästa lösningen, säger Niclas Holm, som har haft stora problem att få fram pengar till eftersläpande fakturor vilket vid flera gånger lett till kortare elavstängningar.

Annons

Senast för några veckor sedan betalade Holm 199 000 kronor ur det egna bolaget för att stoppa en elavstängning. Pengar som han troligen aldrig kommer att få tillbaka.

Dessutom har FastighetsCompetens 135 000 i egna krav på fastighetsbolaget sedan tidigare.

Läs ocksåPrestigehus i Stockholm – Misär i Skövde – Oscar Properties har övergett sina hyresgästerI Stockholm har Oscar Properties byggt prestigebostäder som de Norra Tornen i Vasastan. Men efter att bolaget försatt sig i ekonomisk kris tvingas hyresgästerna i Skövde stå ut med sopberg i källaren.

– Det kommer inte bli lätt att få tillbaka några pengar och han bör akta sig för att stoppa in mer i bolaget, säger hyresgästföreningens jurist Ingvar Hellentin.

Närmast hotas nu området åter igen av avstängning av el. Och fjärrvärme.

Förfallodatumet för fakturorna från både Sundsvall Energi och E.ON har redan passerats, men Niclas Holm har lyckats förlänga tidsfristen för avstängningar till 1 juli. Fakturorna är på 84 000 kronor respektive 75 000 kronor. Trots dispens kvarstår ändå problemet med betalning.

Annons

– Det bästa vore om en konkursförvaltare kan ta över innan dess, säger Ingvar Hellentin.

Nor i Sundsvall är knutet till det norska fastighetsbolaget Swenor Eiendom AS, som ägs av vd Jon Olav Birkeland till 25 procent, Petter Juritzen med lika stor andel, Henrik Juritzen med 10 procent och Pål Juritzen som störste ägare med 40 procent. Enligt nättidningen E24 har utländska ägare lockats att satsa totalt närmare 100 miljoner i minst nio svenska, onoterade fastighetsbolag, som ägs av Swenor Eiendom. Företaget ska också ha varit inblandat i ett pyramidspel med 16 000 medlemmar när pyramiden rasade.

I maj besökte investerare Toppstigen för att se vart deras pengar tagit vägen. Förhoppningar om att de eventuellt skulle vara intresserade av att investera mer pengar för att rädda bostäderna har nu grusats.

– De säger att de totalt saknar förtroende för fastighetsbolaget (Nor i Sundsvall, reds. anm.) och att de definitivt inte tänker skjuta till mer pengar, säger Lars-Erik Larsson Frengen som under fastighetsägarnas besök visade dem runt på området.

Läs också Krisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk krasch Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.