Annons

Totalbackning om postboxar

Nyheter Post- och telestyrelsen tvingas nu förtydliga vad som gäller i postboxfrågan. Enbart i undantagsfall ska boende i fastigheter som saknar postboxar tvingas hämta sin post på annat utdelningsställe. – Det kan inte tolkas på annat sätt än att de totalbackar, säger Åke Johansson, presschef vid HSB.​
Hem & Hyra har tidigare rapporterat om striden mellan de stora bostadsorganisationerna i Sverige och Post- och telestyrelsen, PTS.
Konflikten gäller postboxar som senast 1 januari 2011 ska vara installerade i samtliga flerfamiljshus i Sverige.
Nu ser sig PTS tvungen att förtydliga vad som egentligen gäller för boende i fastigheter som 2011 saknar postboxar.
I ett PM slår styrelsen fast att de boende enbart i undantagsfall ska tvingas hämta sin post på annat utdelningsställe.
Som exempel när det skulle vara aktuellt, nämns fastighetsägare som vid nyproduktion struntar i att installera postboxar, trots PTS påtryckningar.
– Det kan inte tolkas på annat sätt än att de totalbackar, säger Åke Johansson, presschef vid HSB.
– Att PTS väljer att smyga med informationen på det här viset, i ett PM, beror på att det innebär en sådan enorm prestigeförlust. Min tolkning är att det nu är riskfritt att inte installera postboxar, säger han.
 
Sten Selander är chef för PTS: s postavdelning. Han avfärdar bestämt Åke Johanssons påstående.
– Det är verkligen ingen backning. Så här har det varit hela tiden, vi har nu bara förtydligat det i skrift, säger Sten Selander, chef för PTS: s postavdelning.
– Det är bara HSB och de andra bostadsorganisationerna som i rena propagandasyften försökt skrämma upp sina medlemmar med något annat, säger han.
Pär Svanberg, förhandlingschef vid Hyresgästföreningen, tycker det är bra att PTS nu förtydligar vad som verkligen gäller.
– Många hyresgäster upplever postboxarna som en standardförsämring, säger han.
Postboxarna ska betalas av fastighetsägarna och hyresgästerna. Notan beräknas landa på 1,4 miljarder kronor, drygt 700 kronor per hushåll.
 

Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Härjegårdar säljer lägenheter på småorter Stort behov av underhåll i Skinnskatteberg (M): "Jag blir heligt förbannad när jag hör det här!" Mitthem säljer hyreshus med 121 lägenheter Salabostäder säljer 80 lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.