Annons

Trivsel viktigare änhyran i Billesholm

Bjuv Trivsel. Det är det viktigaste när det kommer till boendet. Viktigare än hyrans storlek. Och nu kan flera i Billesholm tänka sig någon form av självförvaltning.

Det har funnits en del oro och känsla av otrygghet bland hyresgästerna hos Bjuvsbostäder i Billesholm. Det har också varit svårt att hyra ut lägenheter. Bland annat därför gjorde Hyresgästföreningen i samarbete med Bjuvsbostäder en enkät bland hyresgästerna i våras. Enligt den trivs de allra flesta mycket bra. Resultat är en aning förvånande enligt Stefan Börjesson, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen i region Norra Skåne.
– Området har i flera år dragits med ett oförtjänt dåligt rykte.

Enkäten visar att trivseln är den viktigaste frågan för hyresgästerna. Därefter kommer att känna sig trygg. Färre svarar att fin utemiljö, hyran eller bra service är viktigast.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästerna fick också frågan vad det är som gör att man trivs i ett område. De flesta svarade bra grannar och nästan lite många att området ska vara ”lugnt”. Även om de flesta av hyresgästerna trivs tycker de flesta, 66 procent, att det finns mycket som kan bli bättre, till exempel skötseln i miljöhusen och servicen från fastighetsägaren.

Annons

En följdfråga var om man som enskild hyresgäst kan tänka sig att ta ansvar för till exempel en tvättstuga eller ett miljöhus i någon form av självförvaltning. 14 personer svarade ja.

Stefan Börjesson tycker att det skulle vara positivt om hyresgästerna själva tog en del av ansvaret, erfarenheten säger att självförvaltning leder till ökad trivsel och gemenskap.
– Vi följer nu upp och ser om intresset kvarstår, säger han.

Annons
Läs ocksåBostadsbolag i kommun med fattiga invånare vill ha rekordstor höjning av hyranEn delad bild. En del visar ett flerfamiljshus i mörker. En del visar en äldre man med vitt hår och glasögon. En del visar en skylt med texten Bjuvsbostäder och en fågel.

Enkäterna genomfördes på Västergatan 17-23, Nygatan 2b-2d och Biblioteksgatan 1-3 som totalt har 281 lägenheter. Det gjordes 173 intervjuer.

Läs också Upprustningen hotar deras dröm: ”Slåss för ett direktdemokratiskt boende” Därför finns Sveriges allra nöjdaste hyresgäster i Åmål De jobbar för höjd trivsel och sänkt hyra Bjuvsbostäders vd får gå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.