Annons

Trögt att få till nystart i Hamberg efter ockupation av kvarterslokal

Uppsala HUS försöker få till en nystart av den lokala hyresgästföreningen i Hamberg, efter att kvarterslokalerna har varit stängda i snart ett år. Men än så länge går det trögt.

I slutet av januari gick HUS (Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder) ut och efterlyste boende i Hamberg, låghusen i Flogsta, som ville vara med och starta upp den lokala hyresgästföreningen på nytt. Detta efter att några personer olovligen hade tagit sig in i en kvarterslokal i området och ockuperat den under namnet ”Framtiden i Flogsta” i protest mot att lokalerna stått låsta och oanvända i tio månader. Ockupationen inleddes med en fest lördag 23 januari och måndagen därpå avhyste polisen två personer som befann sig i lokalen.

Det var i slutet av mars 2015 som hyresvärden Studentstaden stängde alla gemensamma lokaler, bland annat efter klagomål på att gästrum användes som permanentboende för EU-migranter. Den ena av kvarterslokalerna hade då hållits öppen sedan juni 2014 under namnet Hamberg community center och använts för aktiviteter som vegetarisk matlagning och yoga.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

HUS har tidigare gjort försök att få liv i den lokala hyresgästföreningen, så att lokalerna kan öppnas igen. I november hölls ett hyresgästmöte i Hamberg där en arbetsgrupp på tre personer utsågs, men sedan hände inte så mycket mer och en av personerna har nu redan hunnit flytta. Tre personer har kontaktat HUS kansli sedan uppmaningen i slutet av januari att intresserade skulle höra av sig.

– Nu ska jag försöka boka in ett första möte med dem och den arbetsgrupp som utsågs på hyresgästmötet i november, säger Anja Andersson, kanslichef på HUS.

Annons

För att välja en ny styrelse krävs att 15 medlemmar deltar på mötet, och enligt den lokala hyresgästföreningens stadgar ska styrelsen bestå av en ordförande, sex övriga ledamöter och två suppleanter. Dessutom ska en revisor, en revisorssuppleant och en valberedning på tre personer väljas. För att kunna ändra i stadgarna så att färre personer krävs för att driva den lokala föreningen behöver man först välja en styrelse enligt de nuvarande stadgarna. 

Läs ocksåMarcels och Julias hus sjunker i leran – nu måste hundratals hyresgäster evakuerasMarcel Génetay står i hatt, runda glasögon röd halsduk och brun kavaj på sin uteplats bredvid ett nedfällt parasoll. I bakrunden syns husfasaden i två våningar, ljust tegel, fler grönskande uteplatser och längre bort några nyare höghus. Marcels familj måste flytta ut när Uppsalahem evakuerar hus på Väktargatan i Uppsala på grund av sättningsskador. Husen har sjunkit i leran.

Finns det en möjlighet att starta en helt ny lokal hyresgästförening med nya stadgar i stället?

– Ja, det skulle man kunna göra. Men till att börja med ska jag försöka få till ett möte med de som är intresserade av att engagera sig, säger Anja Andersson.

Annons

Ytterligare ett hinder för att dra igång verksamheten igen är att Studentstaden som tidigare har upplåtit lokalerna gratis nu vill ta ut hyra.

Läs också25 år efter maktstriden – jubileum för hyresgästföreningen HUS
Läs också Lättare få studenter att flytta Studenter riskerar chockhöjda hyror Bo centralt poppis bland Halmstadpolitiker – och i villa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.