HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Trots domen – inget jättebyte mellan Stockholms bostadsbolag

Stockholm Över 10 000 lägenheter skulle byta ägare inom Stockholms kommunala bostadsbolag, bland annat för att effektivisera förvaltningen. Men nu sätter den nya majoriteten stopp för det.

Stadshuset fick i förra veckan klartecken att byta 180 fastigheter med ungefär 10 800 lägenheter inom de tre kommunala bostadsbolagen Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem. Då kom nämligen en dom från Högsta Förvaltningsdomstolen som innebar att affärerna kunde beskattas enligt avtalade underpriser och inte till marknadspriser. Tanken med fastighetsaffärerna var att effektivisera administration, förvaltning och kapitalanvändning i bolagen genom att koncentrera dem geografiskt.

– Det här är en viktig dom för våra bolag och fastighetsbranschen i stort. Det är bra om man kan göra överföringar av fastigheter inom koncerner utan att bli tungt beskattade, säger Susanna Höglund, koncerncontroller på Stockholms Stadshus AB.

Läs ocksåHyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar

Men Emilia Bjuggren (S) ledamot i Familjebostäders styrelse meddelar i dag att ett sådant byte inte blir av.

– Vi bedömde inte från de underlagen som har tagits fram att effektiviseringsvinsterna skulle vara så stora. Samtidigt stänger vi inte möjligheten för enstaka byten. Men vi tror att det gynnar områdena att det finns flera aktörer, det är snarare positivt. Samtidigt kan man skiftesvis bygga nytt för att utjämna ålderstrukturerna i bolagen.

Hyresgästföreningen har tidigare varit kritisk mot planerna, bland annat för att bolagen har olika underhållsvillkor och att en del hyresgäster i så fall skulle riskera att hamna i kläm. Enligt Emilia Bjuggren är det också viktigt för hyresgästerna att få långsiktighet i sin vardag.

Läs ocksåHyresgästerna i världskända "Sockerbiten" i Björkhagen värnar om sitt hus: "Vi behöver en egen arkitekt"

– Hemmet är den trygga punkten i människors liv. Ett fastighetsbyte innebär en omständlig process som kan vara påfrestande. Ibland kan det vara värt det, det måste man bedöma från fall till fall.

Har ni förankrat det här med era samarbetspartier?

– Vi har inte pratat om det än, men vi var ganska eniga när ärendet förbereddes upplevde jag. Jag tror jag inte det blir en stor fråga, säger Emilia Bjuggren.

Läs ocksåChockbeskedet: Familjebostäder vill höja hyran 90 procent för pensionärer

Siktar du på att bli ny ordförande i Familjebostäder?

– Vi får väl se.

Läs också Hyresgäst sägs upp efter 31 år – välkomnade nyinflyttad granne med pistol Hyresgäster utvandrade men behöll sina hyresrätter – nu sägs elva personer upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.