Annons

Tvåårsavtal i tre kommunala bostadsbolag i Bohuslän

Västra Götaland Hyrorna för tre Bohus-kommuner är nu färdigförhandlade. Tanums-, Sotenäs- och Lysekils kommunala bostadsbolag har alla tecknat tvåårsavtal.
Foto: Karin Gistedt
Nu är hyrorna klara i tre av Bohusläns kommunala bostadsbolag. Sotenäs, Tanum och Lysekil har alla tecknat tvååriga avtal.

De tre kommunerna i mellersta Bohuslän har just avslutat sina förhandlingar med Hyresgästföreningen. Det har resulterat i tvåårsavtal. Sotenäsbostäder hade begärt en höjning med 3,83 procent. Där slutade förhandlingarna med att hyran kommer att höjas med 1,5 procent 2019 för att höjas med ytterligare 1,7 procent vid nästa årsskifte. Dessutom kommer alla lägenheter där värmen ingår i hyran att få en höjning med 5 kronor per kvadratmeter och år.

Hyresgästföreningens förhandlare Jakob Agirman kommenterar förhandlingarna så här:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

–Till slut lyckades vi enas om ett tvåårsavtal som hamnade på betydligt lägre nivåer än vad bolaget yrkade. Höjningen blir något högre än de senaste åren. Det beror främst på ökade kostnader men även på att Sotenäsbostäder har ett långsiktigt underhållsprogram som kommer hyresgästerna till del.

Även Lysekilsbostäder kommer att höja hyrorna med 1,5 procent 2019. Året därpå, 2020 höjs hyrorna med 1,75 procent. Lysekilsbostäder hade yrkat på en höjning med 2,86 procent.

Annons

– Lysekilsbostäder AB har de senaste åren ökat sitt fokus på att använda resurserna mer effektivt vilket vi anser är positivt. Däremot finns det utmaningar med underhållet i beståndet och hyreshöjningen kommer underlätta att göra större satsningar som vi givetvis kommer följa upp, kommenterar Jakob Agirman.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

I Tanum kommer hyrorna i det kommunala bostadsbolaget Tanumsbostäder att stiga med 1,4 procent 2019 och 1,5 procent 2020. Där hade bolaget begärt en höjning med 1,96 procent.

Gemensamt för samtliga bolagen är att de yrkat höjningar för ökade kostnader och behöv av underhåll.

Annons

 

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.
Läs också I jakten på hyresgäster - ungdomsrabatt ska fylla tomma lägenheter Lennarts vägran att flytta kostade för mycket – nu tänker värden om 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.