HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tvåårsavtal i tre kommunala bostadsbolag i Bohuslän

Västra Götaland Hyrorna för tre Bohus-kommuner är nu färdigförhandlade. Tanums-, Sotenäs- och Lysekils kommunala bostadsbolag har alla tecknat tvåårsavtal.
Foto: Karin Gistedt
Nu är hyrorna klara i tre av Bohusläns kommunala bostadsbolag. Sotenäs, Tanum och Lysekil har alla tecknat tvååriga avtal.

De tre kommunerna i mellersta Bohuslän har just avslutat sina förhandlingar med Hyresgästföreningen. Det har resulterat i tvåårsavtal. Sotenäsbostäder hade begärt en höjning med 3,83 procent. Där slutade förhandlingarna med att hyran kommer att höjas med 1,5 procent 2019 för att höjas med ytterligare 1,7 procent vid nästa årsskifte. Dessutom kommer alla lägenheter där värmen ingår i hyran att få en höjning med 5 kronor per kvadratmeter och år.

Hyresgästföreningens förhandlare Jakob Agirman kommenterar förhandlingarna så här:

Läs ocksåSista stora hyresförhandlingen klar i Varberg

–Till slut lyckades vi enas om ett tvåårsavtal som hamnade på betydligt lägre nivåer än vad bolaget yrkade. Höjningen blir något högre än de senaste åren. Det beror främst på ökade kostnader men även på att Sotenäsbostäder har ett långsiktigt underhållsprogram som kommer hyresgästerna till del.

Även Lysekilsbostäder kommer att höja hyrorna med 1,5 procent 2019. Året därpå, 2020 höjs hyrorna med 1,75 procent. Lysekilsbostäder hade yrkat på en höjning med 2,86 procent.

– Lysekilsbostäder AB har de senaste åren ökat sitt fokus på att använda resurserna mer effektivt vilket vi anser är positivt. Däremot finns det utmaningar med underhållet i beståndet och hyreshöjningen kommer underlätta att göra större satsningar som vi givetvis kommer följa upp, kommenterar Jakob Agirman.

Läs ocksåEtt halvår senare – nu är hyrorna hos Rikshem i Uppsala klara

I Tanum kommer hyrorna i det kommunala bostadsbolaget Tanumsbostäder att stiga med 1,4 procent 2019 och 1,5 procent 2020. Där hade bolaget begärt en höjning med 1,96 procent.

Gemensamt för samtliga bolagen är att de yrkat höjningar för ökade kostnader och behöv av underhåll.

 

Läs ocksåNya hyror hos Balder i GöteborgBalderflagga
Läs också Strandat om hyrorna i Uppsala Deponering kan vara ett farligt beslut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.