HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Uddevallabor får egna vattenmätare – av miljöskäl

Uddevalla Hyresgäster hos kommunala bostadsstiftelsen Uddevallahem ska från och med i höst bara betala för det vatten de använder. 750 lägenheter får egna vattenmätare. Målet är att sparsamhet ska löna sig, för miljöns skull.
Från och med i höst inför Uddevallahem individuell vattenmätning i 750 lägenheter. Tanken är att hela bestånden på sikt ska ha egna vattenmätare.

I tio år har Uddevallahem försökt att genomföra individuell mätning i sina lägenheter och nu har bostadsstiftelsen nått en uppgörelse med Hyresgästföreningen. Den betyder att hyresgästerna i 750 lägenheter får egna mätare som visar exakt hur mycket vatten som används. Hyresgästerna i de aktuella lägenheterna får en sänkning av grundhyran motsvarande normal förbrukning och kommer efter införandet betala sin grundhyra plus vattenförbrukningen.

Uddevallahems vd Thomas Aebeloe säger i ett pressmeddelande att det blir mer rättvist för de boende, då hyresgästerna endast betalar för det vatten de förbrukar.

Läs ocksåDärför vill ukrainska paret stanna i Sverige: ”200 år av neutralitet”

– Vi räknar med en beteendeförändring som har en stor betydelse för miljön. Frågan om individuell mätning av vatten har hela tiden känts som en hjärtefråga för Uddevallahem. Att slutligen nå målet efter tio års förhandling känns fantastiskt, säger Thomas Aebeloe.

Thomas Aebeloe, vd för Uddevallahem, menar att individuell mätning av vatten blir mer rättvist och leder till miljövinster.

Individuell mätning av vatten kommer i första hand genomföras i de lägenheter som är förberedda för mätning. Konkret innebär det att Uddevallahem med start hösten 2021 kommer införa individuell mätning i cirka 750 lägenheter och under 2022 blir det egna mätare i ytterligare 750 lägenheter. Därefter kommer Uddevallahem succesivt installera tekniken i övriga fastigheter.

Läs också Viktoria från Kiev bor i studentrum – så skapar värdarna rum åt flyktingar Luleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt Ingen lek att göra parksäsongen säker för barnen Bostadsbristen gör kön till en viktig del av ”fuck off-kapitalet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.