HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Unga konstnärer målar murarna

Sundsvall Kvarteret Falken får nytt liv. Utrustade med färg och pensel har de yngsta hyresgästerna i området fått utlopp för sin kreativitet.
Foto: Åsa Eriksson
, , , , , , , , ,

Nu får murarna på Falken i Skönsberg en färgglad make-over. I ett samarbete mellan Skönsbergs Brobyggarprojekt och Mitthem får unga hyresgäster skapa konst ute på gården.

Muren vid sopsorteringen har redan smyckats med vackra färgglada blommor och i onsdags färglades ytterligare en betonggrå vägg av små ivriga skaparsjälar.

Läs ocksåNu vågar Anastasiia bjuda hem sonens kompisar igen

Chai, 5 år, håller ett stadigt tag om penseln och är noga med att inte hamna utanför de förskissade blyertsstrecken.

– Det är roligt att få vara med och måla, säger han tyst och lite blygt. Men med ett leende i mungipan.

Ett par kvällar under sommaren har barnen fått träffa Moa Theander, konstnär på fritiden och målarfärgsäljare till vardags, och tillsammans har de spånat på hur man kan utsmycka murarna.

Läs ocksåBovärden Jörgens idé gav Strömstadsborna väggkonst i världsklassBovärden Jörgen Karlsson framför en väggmålning av Linus Lundin, även känd under namnet Yash.

De har gjort skisser och många av dem har bestått av blommor, fjärilar och hjärtan. Samtidigt har kvartersvärden och hans kolleger gjort i ordning muren med spackling och grundmålning.

– Barnen har verkligen uppskattat att få vara med och tänka fritt kring vad de vill ha på murarna. De har varit många, ca 30 stycken som har suttit koncentrerade och tänkt ut motiv tillsammans med Moa, säger Berivan Mohammed, projektledare för Skönsbergs Brobyggarprojekt.

Hon är anställd av kommunen och driver olika samarbetsprojekt i området, som bland annat resulterat i sommarkollo, tjejcafé och dansskola.

Läs ocksåJuristen om hyresgäster som krävs på betalning för störning: "Unik prövning blir vägledande"

– Jag stöttar och hjälper dem att komma igång, i syfte att de själva ska driva det vidare sedan, säger Berivan.

Idén om att måla murarna väcktes i våras i ett samarbete mellan bostadsbolaget Mitthem och skolan då man arbetade med en sopsorteringskväll i området.

Att förverkliga planen har hela tiden skjutits upp på grund av det dåliga vädret, men i förra veckan sattes äntligen planerna i verket.

Medan Skönsbergs Brobyggarprojekt har hållit i träffarna med barnen och konstnärerna har Mitthem bidragit med material till murarna.

– Att få våra yngsta hyresgäster delaktiga i sin egen boendemiljö tror vi är viktigt. Det skapar samhörighet bland dem som bor där, säger Birgitta Ulming på Mitthem.

Läs också Hyresgästen Anastasiia anklagas för störningar: "Känner mig ständigt övervakad" Familjen Nilsson störs av mystiskt ljud – värden har letat förgäves efter källan i två år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.