Annons

Ungdomarna i Tynnered blir hyresgästernas språkrör

Göteborg Nu drar projektet Tillsammans för Tynnereds sommarjobb igång. Första uppdraget för de lokala ungdomarna blir att knacka dörr.
Foto: Karl Moberg
Från vänster i bild: Projektledare Sahar Armandi, Garen Khacho, Abdullahi Hassani, handledare Antonio Guerra, Nathanael Bull, Sam Sadawi, Nadja Wolvemichael och Selma Essounani.

I Hyresgästföreningens lokal på Briljantgatan i göteborgsförorten Tynnered sitter sex gymnasieungdomar. De spelar kort i väntan på att arbetsdagen ska starta. I måndags påbörjade de sitt sommarjobb som talespersoner för hyresgästerna i området.

Sommarjobbet är uppdelat i tre etapper och tre grupper. Första gänget jobbar i tre veckor med att knacka dörr och prata med boende om förbättringar i området. Den andra och tredje gruppen fokuserar på att anordna lokala sommaraktiviteter, planera ett evenemang och göra en film.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Jag sökte feriejobbet för utomhusarbetet på Göteborgs kommuns hemsida, men fick det här istället. Det är bättre att prata med folk och knacka dörr än att typ vara trädgårdsmästare, säger Sam Sadawi, 17, och skrattar till.

Ungdomarna använder sig av dialogverktyget Maptionnaire, där de med hjälp av Ipads och kartor samlar in åsikter och förbättringsförslag för hyresgästernas lägenheter och uteområden.

Läs ocksåDe vill kunna få ombildningskonsulternas hjälp: ”Saker som ingen boende kan”

Konceptet har tidigare prövats av Hyresgästföreningen i Hammarkullen med goda resultat. Tanken är att man med hjälp av ungdomar ska skapa en dialog med boende och inte bara samla in information om deras åsikter.

Annons

– Konceptet heter Örat mot marken. Det går ut på att man anställer ungdomar med förankring i området, utbildar dem kort i stadsplanering och skickar ut dem för att prata med hyresgäster, säger Alfredo Torrez, projektledare vid Hyresgästföreningen.

Han har tillsammans med forskare vid Chalmers tekniska högskola utvecklat dialogmetoden.

Läs ocksåSommarjobbade hos hyresvärden: "Man får en bild av vuxenlivet"Hoppsan! Alen Jusić har fått olja på sig.

Frågorna som ställs är genererade av förtroendevalda från lokala hyresgästföreningar.

– Grejen är att det är hyresgästerna som ställer frågor till hyresgäster.

Under veckan har ungdomarna i Tynnered utbildats för uppgiften. När Hem & Hyra pratar med ungdomarna ska de fortsätta med gårdagens teaterövningar. Det är viktigt att de är beredda på olika scenarion som de kan tänkas ställas inför, menar handledaren Antonio Guerra, 21.

Annons

– Det blir en del skratt, men idag kanske vi kan hålla oss lite bättre, säger Antonio och tittar på sommarjobbarna runt bordet.

Läs mer:

Tynnered samlar kraft

Fakta: Tillsammans för Tynnered

Projektet Tillsammans för Tynnered startade 2017 och är ett initiativ i samverkan mellan Hyresgästföreningen, Stena Fastigheter, Bostadsbolaget, Familjebostäder och stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg. Idén är att öka tryggheten och gemenskapen runt i de centrala delarna av den enligt polisen särskilt utsatta förorten.

Läs också Telge Bostäder erbjuder flest sommarjobb: "Vi vet att de här jobben är viktiga" Hyresgäster kluvna till omtvistad ombildning i Göteborg Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.