Annons

Upplands-Brohus hyreskrav lägst hittills

Upplands-Bro ​Med ett bud på 2,2 procent inleder Upplands-Brohus förhandlingarna om nästa års hyror. – Ett hyfsat utgångsbud, tycker Hyresgästföreningens förhandlare Bengt Lundström.

Upplands-Brohus vd Tore Olsson berättar att kalkylen är framtagen utifrån bolagets behov under nästa år.

– Det är kostnadsökningar, det är inget märkvärdigt med det. Vi har ett modest yrkande i jämförelse med branschen i övrigt. Vi har relativt hög hyresnivå och ett nytt bestånd, vilket också spelar in. Ambitionen är att inte höja mer än vi måste. 

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

Förra året höjdes hyrorna med 1,4 procent, vilket var lägst i länet. 2009 klarade man sig med oförändrad hyra.

Annons

En av anledningarna till årets bud är att borgensavgiften nästan fördubblas, från 0,25 procent till 0,4.

– Det är högre än de flesta bolag har, det finns inga bra riktlinjer utan skiljer från ort till ort. Tanken är att det ska vara kostnadsneutralt jämfört med om man tar ut pantbrev och tar upp lån i bank. Vi kommer att titta på den ekvationen och vad som är lönsammast för bolaget, säger Tore Olsson. 

Läs ocksåIlska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar”Tre hyresgäster har samlats på en balkong i en risigt skött fastighet i Värmland.

– Vi har fått ett hyfsat utgångsbud. Nu inleder vi förhandlingar där vi givetvis noggrant kommer att granska bolagets hyreskalkyl och andra underlag, säger Bengt Lundström, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen Region Stockholm.

Annons

Upplands-Brohus har drygt 2 000 lägenheter i Kungsängen och Bro.

Fakta: Hyresyrkanden 2012


Upplands-Brohus 2,2 %
Telge Bostäder 4,1 %
Haninge Bostäder 2,81 %
Huge 4,5 %
Lidingöhem 6,5 %
Sollentunahem 3,9 %
Sigtunahem 3,5 %
Stadsholmen 6,5 %
Roslagsbostäder 3 %
Familjebostäder 2,5–6,85 %
Svenska Bostäder 1,9–6,9 %
Stockholmshem 1,7–6,9 %.

Läs också Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med" Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.