HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Uppsagd får hela året på sig att flytta

Sundbyberg Hyresgästen fick en uppsägning av sitt korttidskontrakt, men vägrade flytta. Efter medling i tingsrätten får familjen bo kvar ett år till.

– Nu får vi tid på oss att hitta något annat, vi får lite lugn och trygghet. Vi har hela tiden betalat hyran, så vi är inte skyldiga någonting, säger Haidar Alsidawa.

Familjen – mamma, pappa och två små barn – fick en korttidskontrakt av Förvaltaren 2013. Mamman skrev på alla papper, trots att hon inte förstod ett ord svenska.

Läs ocksåForskaren: "Ett sätt att urholka besittningsskyddet"mängden korttidskontrakt urholkar systemet

Korttidskontrakt måste sägas upp innan de går ut, annars övergår de till vanliga tillsvidarekontrakt. Förvaltaren sa upp familjen i augusti 2016 och i april förra året. Men de har bott kvar. I juli gick Förvaltaren in med ett avhysningsärende till kronofogdemyndigheten och ett halvår senare har målet kommit till Solna Tingsrätt.

Salen är fullsatt med åhörare som stödjer familjen. På ena sidan sitter hyresgäst, tolk och ombud – på den andra Förvaltarens jurist Björn Forsman. I mitten domaren som efter inledande utredning om vad målet gäller ställer frågan om parterna kan tänka sig att medla, till exempel genom att diskutera en senare avflyttning. Det vill parterna och Förvaltaren erbjuder att de får bo kvar till sista juni. Hyresgästen ombud svarar att hon vill ha ett år. Och så blir därmed domen fastställd: hyresgästen ska flytta senast 31 december för att inte riskera avhysning på egen bekostnad och alla tvister är därmed avklarade.

Annons

Under tiden som familjen bott i lägenheten har bostadssituationen i kommunen förändrats. Det blir allt svårare att få tag på hyresrätter, både på grund av att flera stora områden har eller ska ombildas och för att lediga lägenheter används som evakueringsboende under ombyggnad. Ombildningar och ändrade villkor när det gäller ombyggnad gör också att renoveringar skjuts upp eller inte blir av. Det påverkar i sin tur Förvaltarens behov av evakueringslägenheter.

Läs ocksåGravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen”Robin och Maria bor på korttidskontrakt. Det innebär lågt eller inget underhåll och att de inte vet när de måste flytta.

Uppsägning av korttidskontrakt måste för att vara giltig vara orsakad av att hyresvärden behöver lägenheten till evakuering till exempel, om det är det som står på som anledning på kontraktet. Om lägenheten inte behövs som evakueringslägenhet är uppsägningen ogiltig och kontraktet borde övergå till ett vanligt tillsvidarekontrakt. Hur Förvaltarens behov av just denna lägenhet ser ut vet dock bara Förvaltaren. En granne till familjen berättar att det står flera lägenheter tomma i huset.

Att uthyrningen stoppas när en ombildning planeras i fastigheten, bekräftar Förvaltarens jurist Björn Forsman.

Annons

– Kontrakten finns kvar och det blir upp till bostadsrättsföreningen att hantera dem efter en försäljning, säger han.

Läs ocksåAllt fler osäkra kontrakt i Göteborg – privatvärdarna har flest
Läs också Så brister hyresnämndernas kontroll av korttidskontrakt: “Har ingen möjlighet” Josefin tvingades flytta flera gånger med dottern – så breder korttidskontrakten ut sig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.