Annons

Uppsagd på grund av våldsam make – räddad av undantag i lagen

Göteborg Hennes nye make tog snabbt över hennes liv. Till slut höll kvinnan i Göteborg på att mista sitt hem efter att maken misshandlat en granne i trapphuset. Nu räddas hon av ett undantag i lagen.
Foto: Pixabay

Kvinnan flyttade in i lägenheten i Göteborg för fyra år sedan. Hon har en lindrig utvecklingsstörning men boendet fungerade bra, hon kom väl överens med grannarna och störde ingen.

Men det ändrades när hon träffade sin blivande man. Han knöt upp henne snabbt. Paret förlovade sig efter någon vecka, flyttade ihop i kvinnans lägenhet, gifte sig och blev snart med barn.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men maken ska omgående ha börjat begränsa sin hustrus liv. Han tog över hennes ekonomi, och var mycket svartsjuk. Hon fick inte träffa sina vänner, knappt sin egen familj, och hon hade nätt och jämnt lov att lämna lägenheten. Grannarna beskrev henne som ”en slokörad hund” bakom den storbyggde maken, som i gengäld ansågs aggressiv, manipulativ, högljudd och allmänt skrämmande.

En dag i höstas spårade situationen ur. Kvinnan ville hälsa på sin mamma och hennes sambo utanför Göteborg. Maken vägrade tillåta det. Efter flera rädda sms från dottern valde mamman och sambon att åka in till lägenheten i stället.

Maken ska ha blivit ursinnig när de dök upp. I trapphuset gav han sig på mamman med flera hårda slag mot huvudet. När mammans sambo försökte gå emellan blev även han slagen och upptryckt mot väggen.

Annons
Läs ocksåMisshandlade Frida ändrade lagen

En granne som ringde polisen hann inte ens uppge adressen innan även hon blev attackerad i trapphuset med slag mot huvudet. Efter en vända in i lägenheten återkom maken till trapphuset igen, fortfarande rasande. Han svor och skrek åt grannen, spottade och slog mot henne. Till slut greps han av polis.

Slagsmålet i trapphuset fick hyresvärden att säga upp kvinnan med omedelbar verkan, eftersom det var hennes kontrakt. Bolaget hänvisade till ”särskilt allvarliga störningar”, något som normalt sett är mycket svårt att bortse ifrån.

Men kvinnan tog strid för sitt hem, med hjälp av Hyresgästföreningen. I hyresnämnden framhöll ombudet att kvinnan har varit i en mycket utsatt situation under hela förhållandet, och att den psykiska misshandeln har pågått i flera år. Nu ligger paret i skilsmässa, och mannen har varken nycklar till porten eller lägenheten längre.

Läs ocksåMister sin lägenhet efter våldsam relation

Och hyresnämnden säger nej – värden får inte tvinga ut henne. Visserligen slår lagen fast att den som står på kontraktet har ansvar för alla som vistas i hemmet, och för hur de beter sig där.

Annons

Men för några år sedan tillkom en specialregel som sätter saken i ett annat ljus. Då infördes ett undantag i hyreslagen, till förmån för hyresgäster som utsätts för brott av en närstående. Bakgrunden till lagändringen var fallet med västsvenska Frida, som Hem & Hyra tidigare har berättat om.

Det undantaget väljer hyresnämnden nu att använda sig av, ”trots att det som har inträffat är svårt att acceptera för de omkringboende”.

Det väger helt enkelt tyngre att kvinnan troligen varit allt för rädd för sin make för att våga ingripa och förhindra störningen. Därmed får hon behålla sin bostad.

Fakta: Skydd för brottsoffer i hemmet
  • Om du förstör din lägenhet eller orsakar störningar riskerar du att bli uppsagd. Det gäller även om en gäst eller anhörig står bakom händelsen.
  • Numera kräver lagen särskild hänsyn till om störningarna eller skadegörelsen beror på att du eller någon i ditt hushåll utsatts för misshandel eller annat brott av någon närstående person.
  • Ett västsvenskt fall är den direkta bakgrunden till lagändringen.
  • De nya reglerna gäller sedan juli 2014.
Läs också "Jag vill bara hitta ett tryggt hem" Charlotte sa åt sin granne att sopsortera – blev slagen med en kvast Misshandlade och dödshotade sin hyresvärd – inneboende döms till fängelse och utvisning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.