Annons

Uppsagd Alingsås-vd kan kvittera ut 2,4 miljoner

Alingsås Alingsåshems uppsagda vd Ing-Marie Odegren får 30 månadslöner. Det betyder 2,4 miljoner kronor. Detta trots att hon hade för avsikt att pensionera sig till hösten. Men det ska inte drabba hyresgästerna lovar bolagets nye vd Lars Mauritzsen.
Alingsåshems avgående vd får 2,4 miljoner kronor i avgångsvederlag, trots att hon tänkt pensionera sig i höst.

När Alingsås kommun tog beslut om att slå samman bostadsbolaget och fastighetsbolaget behövdes bara en vd, vilket Alingsås Tidning var först att berätta. Valet föll på fastighetsbolagets vd Lars Mauritzson.

Alingåshems vd, Ing-Marie Odegren, blev då uppsagd, trots att hon tidigare flaggat för att hon tänkte sluta sin tjänst hösten 2018. Hon är 69 år och planerade att gå i pension. Hade hon sagt upp sig själv hade hon haft sex månaders uppsägningstid. Men tack vare ett gammalt avtal kan hon nu lämna sin tjänst och behålla sin månadslön på 80 100 kronor per månad i två och ett halvt år. Hennes avtal lyder så att hon har 12 månaders uppsägningstid, plus 18 månaders avgångsvederlag, totalt 30 månader.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Alingsåshems styrelseordförande Karin Schagerlind, M, säger att hon litar på att den nye vd:n Lars Mauritzson löser det ekonomiska på bästa sätt så att bostadsbolagets hyresgäster inte drabbas av kostnaderna.

– Vi hade inget val, då kommunfullmäktige tagit beslut om att bolagen skulle bilda ett moderbolag med två dotterbolag och då endast ha en gemensam vd. Det går inte att ha två, säger hon.

Karin Schagerlind säger att hon är medveten om att Ing-Marie Odegren nämnt att hon tänkt sluta sin tjänst till hösten, men att det inte finns någon uppsägning från hennes sida och då är det det gamla avtalet som gäller.

Annons
Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

– Vi kan inte bryta ett avtal, säger Karin Schagerlind. Det finns ingen annan lösning på detta än att fullfölja det som skrivits. Det är en gammal styrelse som skrivit det här avtalet. Jag är ny och kan jag lova att vår nye vd inte får den typen av förmåner i sin anställning.

Vd för det nya bolaget, Lars Mauritzson, lovar att förra vd:ns avgångsvederlag inte ska gå ut över hyresgästerna.

– Det är en engångskostnad och kommer inte att påverka hyresförhandlingarna, kommer inte att synas på hyresavin. Det kommer inte heller att påverka reparationer och underhåll, säger han.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Lars Mauritzson säger dock att det möjligen kan påverka förtroendet för bolaget och att det endast kan rättas till på ett sätt:

Annons

– Genom att vi levererar bra service till våra hyresgäster varje dag.

I avtalet står att Ing-Marie Odegren ska vara tillgängligt under sin uppsägningstid och ska stå till den nye vd:s förfogande.

 

Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Efter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst” Rikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.