Annons

Utbildning till fastighetstekniker har kört igång

Norrbotten 17 personer har satt sig i skolbänkarna i Malmberget för att bli fastighetstekniker. Utbildningen har kommit till genom ett samarbete mellan fem bostadsbolag och Lapplands kommunalförbund.

​Bristen på kvalificerad arbetskraft fick Topbostäder i Gällivare att efterlysa en fastighetsteknikerutbildning. Yrket har genomgått stora förändringar de senaste åren. Nu krävs bland annat kunskaper i hållbarhet samt styr- och reglerteknik. Lägg därtill att bostadsbolagen i Norr- och Västerbotten ser ett kommande generationsskifte bland sina anställda fastighetstekniker.

Annons
 
Efterlysningen hörsammades av Lapplands kommunalförbund som genast kollade om intresset fanns på flera håll, i fler kommuner, och det fanns det.
 
I dagarna startade utbildningen med Malmberget som huvudort.
 
– Vi hade hoppats på 20 studenter, men det blev 17 stycken till slut, 13 killar och 4 tjejer, berättar Tommy Ryrland, Lapplands kommunalförbund.
 
Utbildningen är 70 veckor lång och omfattar 350 YH-poäng. Stora delar av undervisningen är på distans vilket ger möjlighet för eleverna att via videokonferens följa föreläsningarna på respektive ort.
Studenterna läser ämnen som elteknik, datakunskap, energioptimering, juridik, miljökunskap och faktiskt även kommunikation och beteendevetenskap.
 
Fakta:
Lapplands Kommunalförbund är en sammanslutning mellan kommunerna Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Pajala med syfte att verka för att högskoleutbildningar förläggs till dessa kommuner. Lapplands Kommunalförbund samarbetar främst med Luleå tekniska universitet och Umeå universitet.
I ledningsgruppen för fastighetsteknikerutbildningen finns, förutom kommunalförbundet, även Topbostäder, Jokkmokkshus, Fastighets AB Malmfälten, Pajalabostäder, Riksbyggen samt Vuxenutbildningen i Gällivare.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Därför är tandhälsa en fråga om pengar och var du bor – Mohamed förlorade sju tänder Han skapar utbildningar utifrån egna brister Tjejerna som vill få unga att skina Hyresgästföreningen ska förebygga våld Bristen på fastighetsskötare kan drabba dig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.