Annons

Uthyrning på ”trendiga” Möllan kan kosta hyreskontraktet

Malmö Ytterligare en skånsk superhost riskerar att snart stå utan bostad. MKB i Malmö hittade en av bolagets lägenheter på Airbnb, med 256 recensioner, och sade snabbt upp hyresgästen. Nu avgörs fallet i domstol.
Airbnb:s logga och hand med pengar i lägenhet.
Foto: Gry Ellebjerg/Pixabay

Nära till allt. I ett av Malmös trendigaste områden. Frukost ingår. Så säljs rummen i hyresrätten på Möllevången in genom annonsen på uthyrningssajten Airbnb. MKB har lagt fram den som ett bevis inför hyresnämnden, mot sin hyresgäst.

Att klassas som en superhost, en supervärd, på sajten innebär att du är en erfaren värd som kan erbjuda ”extraordinära upplevelser” åt den som väljer att hyra in sig hos just dig. Men nu används termen och hyresgästens 256 recensioner på sajten som ett argument för att han ska tvingas flytta.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

LÄS MER – Andrahandsuthyrning: Detta gäller med den nya lagen

Bolaget upptäckte annonsen i slutet av förra sommaren och sade kort därefter upp kontraktet med mannen. Rent formellt med motiveringen att lägenheten har hyrts ut svart, utan tillstånd. Fastighetsägaren beskriver uthyrningen som en kommersiell verksamhet som vittnar om att mannen inte längre behöver tvårummaren. Han bor någon annanstans än på Möllevången, tror MKB.

Annons
Möllevångstorget.

Mannen har inte gått att nå för en kommentar och har ännu inte svarat på MKB:s anklagelse i domstolen. Men enligt texten i annonsen så bor han visst kvar i lägenheten och han vill inte flytta.

En superhost på rätt adress kan tjäna tiotusentals kronor på att hyra ut sin hyresrätt, det har Hem & Hyras tidigare granskning visat. Samtidigt uppskattas inte fenomenet av fastighetsägare och möter kritik från forskare som menar att det driver på bostadsbristen.

Kartläggning: Här är landets största supervärdar på Airbnb

Annons

Fallet med MKB på Möllevången är långt ifrån det första i Skåne där en superhost råkat illa ut när ägaren till huset upptäckt affärerna. Så sent som i januari tvingades en kvinna i Lund att ge upp sin lägenhet efter ett beslut i hyresnämnden, även hon en superhost på Airbnb. Kvinnan skulle ha tagit ut 1000 kronor per natt för lägenheten.

Läs ocksåJohan hyrde ut via Airbnb - blev uppsagd utan förvarning: "Jävligt obehagligt"Hyresgästen Johan Moritz i Malmö och ett rivet hyreskontrakt.

– Hade jag vetat det jag vet idag hade jag aldrig gjort det här. Jag visste inte att det var fel och så fort hyresvärden sade upp mitt kontrakt slutade jag, sade hon till Hem & Hyra efter domstolens beslut.

Läs också Hyresgäst riskerar fängelse för Airbnb-uthyrning – nytt åtal testar lagen Hyrde ut 57 gånger via Airbnb – sägs upp på grund av överhyra: "Bara dumheter" Supervärd kan förlora lägenhet – nöjda Airbnb-turister används som bevis Hyresgästen varnades för att hyra ut via Airbnb – kan tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.