Annons

”Utmaningen är att bygga billigare hyresrätter”

Stockholm Hon vill ta hjälp av forskarvärlden och byggbolagen för att bygga billigare hyreslägenheter. Regina Kevius (M) är nytt stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm.

​Regina Kevius har trots sin ringa ålder, 29 år, en bakgrund som projektledare inom Skanska, ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd, och planeringschef  i Danderyds kommun.

Annons
Vad kan du bidra med som nytt stadsbyggnadsborgarråd?
– Jag vet både hur byggbranschen fungerar och hur tjänstemän tänker.  Samtidigt har jag bott i studentrum i fyra år och vet hur det är att inte kunna flytta hemifrån eftersom det inte finns några lägenheter, säger hon.
 
Hennes löfte är att se till att det byggs 15 000 lägenheter under mandatperioden, hälften hyreslägenheter. Men även öka dialogen med stockholmarna om olika byggprojekt.
 
Hennes bakgrund på Skanska och som student på KTH kommer väl till pass när hon ska påbörja arbetet med att försöka få fram billigare hyreslägenheter, en stor utmaning enligt Regina Kevius.
– Jag ska ta kontakt med KTH och se vad som gjorts när det gäller forskning kring hur det går att bygga billigare lägenheter och samtidigt uppfylla byggnormerna. Sedan vill jag ha en dialog med byggbolagen om hur de kan hjälpa till, säger hon.
 
Hon anser att hindren för att bygga bostäder i Stockholm stavas dyra markpriser och byggkostnader, långa
handläggningstider och konjunkturen.
 
Hon tycker det är för mycket fokus på enskilda detaljplaner och vill förflytta fokus till att tänka områden istället för enskilda projekt.
– Jag vill också demokratisera byggprocessen. Idag är det oftast bara de som bor närmaste ett projekt som engagerar sig och kommer på samrådsmötet och jag vill arbeta för att få andra människor att tycka till om olika byggprojekt, säger hon.
 

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Mauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgäster Dystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna Ministerns luddiga besked om renovräkningarna: ”En viktig diskussion” Så ska poddande politiska motståndare lösa bostadskrisen Delar av Bjuvsbostäder nu till salu

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.