Annons

Vadstenas största hyresvärd begär hyreshöjning

Vadstena Vadstena Fastighets AB vill höja hyrorna med i genomsnitt 1,95 procent från 1 januari.
Foto: Jakob Kindesjö
VFAB vill höja hyrorna vid nyår.

Kommunägda VFAB, som är största hyresvärd i Vadstena kommun, har ovanligt stor andel lägenheter med kallhyra och hyreskravet är därför uppdelat i två delar. Hyresvärden vill höja kallhyran med 15 kronor per kvadratmeter och år och bränsleersättningen med 2,75 kronor. För lägenheter där uppvärmning ingår blir alltså kravet sammanlagt 17,75 kronor per kvadratmeter och år. I genomsnitt motsvarar siffrorna en höjning med 1,95 procent.

– Det skulle motsvara 104 kronor i månaden för en trea på 70 kvadratmeter. Det är för högt, säger Carina Johansson, Hyresgästföreningens förhandlare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon konstaterar att Bostadsstiftelsen Platen i grannkommunen Motala begärde 1 procent. Vid förhandlingen kom parterna överens om att höjningen för 2018 ska vara 0,66 procent i snitt.

– Någonstans däromkring borde VFAB ligga också. Men det är en förhandling och vi får se hur det går, säger Carina Johansson.

Annons

Hon har tagit del av VFAB:s ekonomiska underlag.

Läs ocksåSå blir din hyra 2018 i Östergötland

– Visst, de har lite högre elnätsavgift och den höjs också nästa år. Men vi måste räkna på om bränsleersättningen verkligen är rimlig, säger Carina Johansson.

VFAB:s vd Lars Larenius menar att det är fel att titta på hur mycket hyresvärdar på andra orter höjer hyrorna.

– Jag vill inte recensera andra uppgörelser och kan inte svara på hur deras behov ser ut. Men jag är ändå lite förvånad att de kan lägga sig så lågt med tanke på att inflationen är 2 procent just nu. Alla kostnader ökar, säger han.

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Det är ett av skälen till att VFAB anser sig behöva höja med 1,95 procent. Men det handlar också om att bolaget i fjol gick med 2,5 miljoner kronor i förlust efter att ha ökat satsningen på underhåll, en satsning som enligt Lars Larenius behöver fortsätta.

VFAB äger och förvaltar 730 lägenheter i Vadstena kommun.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.