Annons

Vallastaden växer – upp till 5 000 nya bostäder ska byggas

Linköping Vallastaden växer. Upp till 5 000 nya bostäder kan bli verklighet i andra etappen som Linköpings kommun snart börjar arbeta med.

Det jobbas fortfarande för fullt inom det område som ingår i Vallastadens första etapp. Först om två år beräknas den vara färdigbyggd och för närvarande håller Tekniska verken på att anlägga kulvertar öster om de hus som stod färdiga och visades under bomässan i september.

Men den politiska majoriteten i Linköpings kommun vill redan nu dra i gång förberedelserna för nästa etapp som kommer att uppföras öster om Vallastaden mot Lambohovsleden och Vallaskogen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Om fyra, fem år är vår målsättning att etapp två är i gång. Det blir åtminstone 2 000 nya bostäder ytterligare men det kan bli upp till 5 000. Det beror på vilka förslag arkitekterna har och vad marknaden behöver, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

Men först ska diskussioner föras med Linköpings universitet, företag i området och Linköpingsbor om hur de vill att staden växer. Senast efter semesterperioden väntas kommunstyrelsen besluta att ett idéprogram ska tas fram och en områdesarkitekt anlitas.

Elias Aguirre kan i dagsläget inte svara på när etapp två kommer att stå färdig.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

– Det är jättesvårt att säga, men jag skulle tro att det tar 15 år åtminstone. Ibland behöver samhällsbyggande ta tid också, säger han.

Annons

Den del av Vallastaden som visades på bomässan byggdes däremot snabbt.

För snabbt?

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

– Nej, jag uppfattar att det var en tydlig utmaning som man hade då för sex år sedan när man drog i gång det här och nu byggs det mer än det gjort sedan 1973 i Linköping. Men nu ska vi sätta fingret på de behov vi ser i dag, inte minst priserna i byggandet. I Vallastaden var det väldigt få som nappade på idén att bygga så prisvärda bostäder som möjligt, säger Elias Aguirre, som även tycker att hållbarhetsfrågor behöver lyftas mer när staden förtätas.

Corren rapporterade nyligen att ett 60-tal bostäder i Vallastaden, mest bostadsrätter, fortfarande står tomma.

Behövs det byggas mer då?

Annons

– Det mesta pekar på att hyresrätterna går bra. Det där kommer se olika ut över tiden. Jag är inte orolig, säger Elias Aguirre.

Men någon mer bomässa blir det inte.

– Det är en stor ansträngning att arrangera en sådan. Vi vill spänna bågen och utmana svensk samhällsbyggnad. Men att göra en ny mässa, ja den stafettpinnen lämnar vi gärna över till andra städer, säger Elias Aguirre.

I kväll hålls en tillställning i området för ett 60-tal personer som på olika sätt bidragit till att skapa Vallastaden och bomässan, med rundvandring och mingel. Och även om själva mässan drog 25 procent färre besökare än arrangörerna hoppats på så kommer fortfarande många till Vallastaden, berättar kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S). Under maj är grupper, både från Sverige och andra länder, inbokade i princip varje dag.

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.