HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Varbergs Bostad kräver höjda hyror

Varberg ​Varbergs Bostad har begärt förhandlingar om nästa års hyror. Bolagets krav är att hyran höjs med 4,2 procent från årsskiftet. 

​Skälen för att hyran skulle behöva höjas är enligt Varbergs Bostad krav på affärsmässig avkastning och kompensation för ökade kostnader. Dessutom vill bolaget minska hyresskillnaden jämfört med andra fastighetsägare i Varberg och andra allmännyttiga bostadsbolag i Halland.

 
Men Hyresgästföreningen motsätter sig inte oväntat det här kravet. Föreningen har granskat Varbergs Bostads ekonomi och konstaterar att bolaget har en stark ekonomi. Bolaget har inte heller några outhyrda lägenheter.
 
Dessutom anser Hyresgästföreningen att det inför nästa år är viktigt att fastighetsägarna tar sitt ansvar för hyresgästerna, inte minst med tanke på att regeringen förutspår en utdragen lågkonjunktur. Föreningen kräver därför återhållsamhet i hyresförhandlingarna.
 
Förhandlingarna som startar inom kost berör drygt 5 100 hushåll i Varberg.
 
Skulle bolagets krav bli verklighet betyder det att en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor blir 210 kronor dyrare per månad.

Fakta: Hittills inkomna hyreskrav i Västra Sverige inför år 2012


Alebyggen, genomsnittlig höjning på 5 procent
Bostads AB Poseidon 1,5-5,5 procent
Familjebostäder i Göteborg 0-5 procent
Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen 2,5-5 procent.

Läs också Fler kämpar för att få ekonomin att gå ihop – stor oro för hyreshöjning Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Gustavs hyra skulle chockhöjas: "Jag hade inte kunnat bo kvar" Hyrorna klara för 6 000 studenter: "Bra uppgörelse ett år som detta" Småbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"

Varbergs Bostad kräver höjda hyror

Varberg ​Kommunala Varbergs Bostad vill höja hyran med hela 4,2 procent i år. Som skäl anger bolaget bland annat ökade krav på affärsmässig avkastning och nyproduktion. 

​Varbergs Bostad säger sig också vilja ha kompensation för ökade kostnader och vill även minska hyresskillnaderna mot andra allmännyttiga bolag i Halland. Bolaget har i dag de lägsta hyrorna i Halland.
 

Skulle kravet bli verklighet blir en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor drygt 200 kronor dyrare per månad.
 
Hyresgästföreningen har kontrat med att kräva oförändrad hyra och hänvisar bland annat till de fortsatt låga räntorna vilket gynnat Varbergs Bostads ekonomi. Dessutom menar föreningen att många hyresgäster redan har en ansträngd ekonomi och skulle ha svårt att klara en höjning.
 
Varbergs Bostad har drygt 5 000 lägenheter i Varbergs kommun.

Läs också Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården Hon tvingades skilja sig för att få lägenheten Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden Svedalahem kräver höjda hyror nästa år Vägledning för rimligare hyreskrav

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.