Annons

Värd hotas av vite för kallt vatten

Västervik En familj i Västervikstrakten utsätts för hälsorisk på grund av att deras varmvatten är för kallt. Hyresnämnden ålägger hyresvärden att åtgärda detta.

Även andra brister behöver åtgärdas, annars väntar vite.

Varmvattnet är ljummet vilket innebär risk för legionella, badrumstapeten har mögelfläckar, badrumsdörren går i baklås, vissa garderober saknar luckor, andra går inte att stänga, handtagen på både ytterdörr och altandörr är trasiga. Västerviksfamiljen tröttnade på att värden inte gjorde något åt problemen och vände sig till Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När hyresnämnden tog upp ärendet i augusti i fjol åtog sig värden frivilligt att åtgärda bristerna. Men de flesta fanns fortfarande kvar flera månader senare och ärendet hamnade åter på hyresnämndens bord.

Annons

Nämnden har beslutat att bristerna ska vara åtgärdade senast den 15 juli 2009, annars väntar 10 000 kronor i vite. Viteshotet är motiverat för att förmå värden att verkligen ta tag i problemen den här gången, anser hyresnämnden. Bland annat ska temperaturen på vattnet som kommer ur kranarna vara minst 50 grader varmt. Hyresvärden har försvarat sig med att den temperaturen uppnås om man spolar en stund. Men när hyresnämnden besiktigade lägenheten tog det lång tid innan vattnet kom upp i rätt temperatur och det anses inte acceptabelt.

– Det finns en hälsoaspekt i det här, säger Hyresgästföreningens jurist Zeljko Kranjec, som företräder hyresgästen.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Legionellabakterier trivs bäst i stillastående vatten som är 40 grader varmt.

Annons

– Ingen i familjen har blivit sjuk hittills. Men risken finns, påpekar Zeljko Kranjec.

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Kall juldag och ingen dusch på sju veckor för Anna-Lisa, 94 Så missköter den skånska gurkodlaren sina hyreshus: ”Man blir mörkrädd” Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.