HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värd slutar fråga om härkomst

Göteborg Nya hyresgäster ska inte behöva redovisa om de är av svensk eller utländsk härkomst. Nu slopar Bostadsbolaget Curt Lundahl & co den uppmärksammade frågan i sitt ansökningsformulär.

Det var i mars som Hyresgästföreningen valde att göra en anmälan om misstänkt diskriminering mot den privata Göteborgsvärden till diskrimineringsombudsmannen, DO. Då hade SVT Nyheter Väst avslöjat att Bostadsbolaget Curt Lundahl & co rutinmässigt uppmanat blivande hyresgäster att kryssa i om de är av ”svensk” eller ”utländsk” härkomst i sitt ansökningsformulär.

DO lade ner anmälan, men startade i stället ett eget tillsynsärende. I samband med det har hyresvärden fått möjlighet att ge sin bild av hanteringen, och berätta vilka åtgärder man har vidtagit.

Läs ocksåRegeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden

Där framgår att det tidigare ansökningsformuläret numera är ändrat. Nya hyresgäster väntas fortfarande uppge civilstånd, hur man bor i dag, tillgång till borgensman och hur många som ska bo i lägenheten. Men frågan om härkomst är borttagen.

Enligt bolagets ledning har den kontroversiella frågan funnits med i formuläret under ”mycket lång tid”. Men eftersom man i dagsläget inte ser någon poäng med att samla in just denna information så slopas den.

Värden framhåller också att uppgiften om härkomst ”aldrig i sig påverkat Byggnadsbolagets bedömning av sökanden som hyresgäst hos bolaget”. Lägenheter har fördelats utifrån ekonomisk förmåga och skötsamhet, och någon medveten diskriminering utifrån etnicitet ska inte ha skett.

Läs ocksåVärden kräver pengar utan bevis

Sedan mediegranskningen har hyresvärden satt sin tidigare muntliga uthyrningspolicy på pränt för att förebygga eventuella missförstånd. Det har skett i samråd med branschorganisationen Fastighetsägarna.

Man har också slutat fråga blivande hyresgäster om de är frånskilda eller änkor/änklingar, samt om de har barn att försörja som inte ska bo i lägenheten.

DO:s tillsynsärende är ännu öppet.

Läs ocksåHon tar sig inte in i förrådet - anmäler värd för diskriminering
Fakta: Diskriminerad? Så här kan du gå vidare.

Dokumentera allt. Spara mejl, fota av blanketter.
Kontakta DO. Läs mer här.
Kontakta Göteborgs rättighetscenter mot diskriminering. Läs mer här.
Om du har god bevisning, gör en polisanmälan.

Källa: Roger Höög, Hyresgästföreningen

Fakta: Så säger lagen

Diskrimineringslagen förbjuder särbehandling på grund av bland annat kön, etnisk tillhörighet eller ålder. Den som döms blir skyldig att betala ersättning till den drabbade. Det är hyresvärden som ska bevisa att diskriminering inte har förekommit.

En hyresvärd som särbehandlar någon på grund av etniskt eller nationellt ursprung, ras, hudfärg, sexuell läggning eller tro riskerar även att dömas för olaga diskriminering till böter eller fängelse i upp till ett år. En sådan misstanke utreds i så fall av polis och åklagare.

Läs också Buddhist anmälde hyresvärd för brott mot religionsfriheten Rökare känner sig diskriminerade

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.