Annons

Värd söker balans i standard och hyra – finner utmaning på styv lina

Västernorrland Greger Persson, 71, värvade medlemmar åt Hyresgästföreningen. Men bytte sida och är idag hyresvärd på heltid. Ambitionen är att hitta balansen mellan hög standard och rimlig hyra. Och en mer bokstavlig jämvikt – ovan mark på lina.
Foto: Linda Mårtensson
Greger Persson värvade medlemmar till Hyresgästföreningen i Norrland innan han "bytte sida" och blev hyresvärd på heltid.

För omkring sju år sen slutade du som medlemsvärvare på Hyres­gäst­föreningen i Sundsvall och blev hyres­värd i Hudiksvall i stället, vad hände?
– Min sambo Eva, som jag träffade efter att jag blev änkeman, bodde i Hudiksvall sen tidigare och hade ett bra jobb här, så jag flyttade ner för tio år sen. Jag gled in på ett bananskal på Hyresgästföreningen och har egentligen utbildning för något helt annat. Jag är byggnadsingenjör och har också läst en hel del hälsovetenskap. Jag har drivit företag inom båda de områdena tidigare.

Hur kom det sig att du blev hyresvärd?
– Först köpte jag och Eva ett hus från 1886 som vi har helrenoverat och bor i själva. Sen såg vi två andra hus på samma gata, stora trähus som SJ byggde 1909 till sina anställda. Husen var i miserabelt skick och vi ville rädda dem och göra något bra av dem. Vi tog kontakt med ägaren och hade kontakt med honom i flera år innan han sålde dem till oss.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vad har ni gjort med husen sen dess?
– Vi bygger balkonger till alla 29 lägen­heter. Vi har bytt ut taket och alla fönster. Tvätt­stugan är nyrenoverad. Alla lägenheter helreno­veras. Vi försöker också ta fram de gamla takstolarna med vackra järnsmiden, gamla trägolv och skorstensmurar. Det är mycket jobb kvar, fast mycket är gjort. Vi väljer kvalitet och hållbara ma­­terial så kostnaden blir minst densamma som att riva och bygga nytt. Det allra första vi gjorde var att sätta upp trivselregler för att lösa de störningsproblem som fanns. En del flyttade ut då.

Har ni höjt hyran mycket?
– Vi höjde hyran när vi tog över husen, då den inte hade höjts på några år, och när vi bytte fönster. Det ska ju gå runt, men vi vill att hyres­­gästerna ska tycka att det är värt det. De som bor kvar har inte protesterat. De frågar ”När är det min tur?” och ser fram emot att få sin lägenhet renoverad, fast hyran höjs då.

Annons

Vilken roll har du i arbetet?
– Alltifrån kalkylering och konstruktion till att snickra och gjuta. Jag är arbetsledare, men tycker om att vara med och arbeta praktiskt också. Det tillför en helt annan dimension. Eva har gjort allt från planering, färgsättning, inköp och bokföring till målningsarbeten.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Hur mycket jobbar du?
– Ungefär nio timmar om dagen, för att det är roligt. För mig handlar livet om frihet. Känner jag mig fri orkar jag lite mer och känner mig mindre trött. Då minskar åldrandet också. Men jag hinner mycket annat också.

… som att gå på lina?
– Ja, det är min senaste utmaning! Jag har sagt att jag ska lära mig det innan det är dags för Vasaloppet.

Annons

Var och hur övar du då?
– Tekniken är hemlig, men platsen är hemma på tomten.

Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.
Läs också Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Chocken: Hyran "höjdes" med 62 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.