Annons

Värdar satsar på brandskola

Linköping Förra året inträffade fler än 100 lägenhetsbränder i Östergötland. Under oktober i år omkom två personer när deras lägenheter brann. Nu satsar flera värdar på att utbilda unga hyresgäster i brandkunskap.

– Det brinner! Det brinner!

Najibullah Moradi kommer in i rummet och ser genast lågorna som slår upp från tv:n som står i ett hörn.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han tittar sig snabbt omkring.

Ingen brandsläckare inom synhåll.

Ingen brandfilt.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Så får han syn på den rosa trasmattan under fötterna, tar upp den, lägger den över tv:n och kväver snabbt elden.

Yvonne Wennermark, utbildare hos Räddningstjänsten östra götaland och den som nyss ropade ”Det brinner” ger beröm.

– Bra. Mycket bra!

Annons
Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.

Även de sju andra i gruppen, tjejer och killar i åldrarna 15–20 år, får komma in en i taget och lösa uppgiften med den brinnande tv:n.

Det är övning och inte skarpt läge, men det hade kunnat vara det. Under 2018 inträffade 141 bränder i flerfamiljshus i Östergötland, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. För att försöka minska risken har Länsförsäkringar östgöta dragit i gång ett projekt där Hyresgästföreningen och tre stora hyresvärdar i länet deltar.

De åtta ungdomarna har utsetts till brandambassadörer av sina hyresvärdar, Bostadsbolaget i Mjölby, Hyresbostäder i Norrköping och Stångåstaden i Linköping. De utbildas hos räddningstjänsten och ska i sin tur föra kunskapen vidare till yngre barn i bostadsområdena Prästgårdsliden i Mjölby, Ektorp i Norrköping och Berga, Ryd och Skäggetorp i Linköping.

Utbildningen inleds med teori. Yvonne Wennermark går igenom allt från hur en brandvarnare fungerar till hur viktigt det är att kunna sin adress om man behöver ringa larmnumret 112.

– Hyresvärden är skyldig att se till att det finns en brandvarnare i lägenheten men det är de som bor där som ska sköta underhållet och byta batteri när det behövs.

Hon påminner gång på gång om vikten av att stänga dörrar för att hålla röken borta och att aldrig gå ut i ett rökfyllt trapphus.

– En lägenhet är en egen brandcell och ska stå emot brand i 60 minuter.

Efter teoripasset får ungdomarna testa hur det är att släcka bränder i verkligheten. En brinnande docka, flammor i en fåtölj och så tv:n som har fattat eld.

Annons
Efter teoripasset är det dags för praktik.

För Esmail Khavari, som bor i Skänninge, är det första gången. Han har lyckligtvis aldrig varit med om någon brand på riktigt.

– Hoppas att det aldrig händer. Men om det händer så vet jag hur jag ska göra, säger han.

Najibullah Moradi, Esmail Khavari och Hossein Mohammadi har fått jobb som brandambassadörer hos sin hyresvärd, Bostadsbolaget.

Nu blir det upp till Esmail Khavari och de andra ungdomarna att sprida vidare den kunskap de fått till sina grannar.

– En stor fördel är att de här killarna är flerspråkiga, så vi når många, säger Peter Gustavsson, boendeansvarig på Bostadsbolaget.

Tanken är att ha olika aktiviteter kring brandsäkerhet. Bland annat ska ”brandvarnarens dag” uppmärksammas i Mjölby första december och det finns planer på att besöka en förskola där många av de yngsta hyresgästerna på Prästgårdsliden går.

– Vi hade en brand på Prästgårdsliden senast i våras. Vi gör det här för att minimera risken för att bränder uppstår men också för att våra hyresgäster ska veta hur de ska agera om det börjar brinna, säger Peter Gustavsson.

Fakta: Gör så här vid brand
  • Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus.
  • Stäng dörren, påkalla hjälp från fönstret eller balkongen.
  • Ring 112, tala om var du är.
  • Använd aldrig hissen.
Läs också Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna” Gottsunda inte längre särskilt utsatt område: "Det glädjer mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.