HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värden höjde hyran med 78 procent – hyresgästen kräver tillbaka pengar

Lund Överenskommelsen om hyresförhandlingarna har brutits, enligt hyresgästföreningens ansökan i hyresnämnden. Fastighetsägaren står inför ett krav på återbetalning och skadestånd. Ombudet medger att det har skett felaktigheter.

Hyresgästen flyttade in i trerummaren i centrala Lund vid årsskiftet men började fundera över om hyran verkligen var rimlig. Han kontaktade hyresgästföreningen med sin fråga och nu går ärendet vidare för bedömning i hyresnämnden.

Enligt ansökan har hyresvärden, Vindsnurrans fastighetsbolag AB, struntat i förhandlingsordningen som skrevs under i slutet av 70-talet. Avtalet styrs av hyreslagen och innebär att hyresvärd och hyresgästföreträdare avtalar om kollektiv förhandling för fastigheter.

Läs ocksåSegdragen tvist över i Falköping

Värden ska i det här fallet på egen han ha höjt hyran för lägenheten med 78 procent när mannen flyttade in i början av året. Från förhandlade 7 607 kronor i månaden till dagens 13 600 kronor. Resultatet blir nu att hyresgästen kräver tillbaka totalt 35 958 kronor, mellanskillnaden för ett halvårs betalda hyror.

Hyresgästföreningen har tidigare skickat brev till hyresvärden och påpekat att hyran inte stämmer, men förhållandena har kvarstått. Eftersom avtalet har brutits riktas även ett skadeståndskrav på 15 000 kronor mot Vindsnurran. Skrivelsen motiveras med att hyresgästföreningen har “lidit skada” av att avtalet om förhandlingar har brutits.

Motpartens ombud har bett om anstånd med att komma in med ett yttrande till hyresnämnden. Senast den första september ska värden presentera sin åsikt i frågan men redan nu ser det ut som det kommer att bli ett medgivande i sakfrågan.

Läs ocksåHöjda hyror hos Holger Blomstrand

– Jag som ombud medger att det har begåtts fel och det vill vi rätta till. Det är därför vi har bett om ett anstånd, säger Tor Berger, förhandlare på Kanslihuset och värdens ombud.

Han berättar att intentionen är att göra upp med hyresgästföreningen i en ”god stämning”.

 

Läs ocksåHöjda hyror hos privatvärdar i Göteborg, Kungälv och Partille
  • Artikeln har uppdaterats med ombudets inställning.

 

Läs också Nytt system för lika hyror Hyresslarv dyr läxa för hyresgäst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.