Annons

Värden måste skaffa tillstånd – annars hotar miljonvite

Göteborg Värden gjorde hål i fasaden och grävde ut i källaren – utan hyresgästernas godkännande. Nu förbjuds värden att fullfölja planerna – annars hotar vite på tre miljoner kronor.
Foto: Niklas Maupoix
Otillåten utgrävning. Värden saknade såväl godkänt bygglov samt hyresgästernas godkännande för att gräva ut källaren och bygga en lägenhet. Folke Brandt (till vänster) tittar ner i gropen i innergården tillsammans med grannen Roy Bodehag.

Folke Brandt är hyresgäst på Rosengatan 5B i Linnéstaden i Göteborg sedan över 30 år. Nyligen såldes huset till en ny ägare. Sedan dess är inget sig likt.

En dag hade värden påbörjat arbeten på innergården. Portdörrar var borttagna för att maskiner skulle kunna köra in på gården.
Källaren skulle grävas ut för att göra en ny lägenhet. Det visade sig att värden hade planer på att göra en omfattande renovering av huset. Större lägenheter skulle delas upp i mindre och vinden inredas till lägenheter. Dessutom skulle huset genomgå en omfattande standardförbättring med befarad hyreshöjning som följd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Folke Brandt, som hunnit fylla 85 år, är fortfarande verksam jurist, och vände sig till hyresnämnden.

– Jag vet av erfarenhet att man måste hålla på sin rätt, säger han.

Annons

Hyresvärden Alfrosada menar att de åtgärder som gjorts syftar till att säkerställa en ombyggnad av huset. Hur i detalj ombyggnaden kommer att bli vet man ännu inte. Fastighetsägaren anser att man informerat hyresgästerna så långt det varit möjligt, men att en fastighetsägare måste få titta på saker och ting utan inblandning från sina hyresgäster.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Hyresnämnden köper inte värdens argument. De åtgärder som det finns planer på att göra måste värden skaffa hyresgästernas godkännande för. Att en stor lägenhet delas av är en högst väsentlig förändring. Den information som Alfrosada lämnat har, enligt hyresnämnden, varit både knapphändig, motsägelsefull och felaktig.

Värden förbjuds därför att göra åtgärderna. Dessutom förenas beslutet med ett vite på tre miljoner kronor som kan dömas ut om Alfrosada gör verklighet av sin plan – utan hyresgästernas godkännande. I dagsläget är det oklart vad som kommer att hända. Värden har tagit tillbaka sitt överklagande till hovrätten. Inne på gården pågår arbeten, troligen med att återställa en del av det som tidigare gjorts.

Annons

Hem & Hyra har inte lyckats nå värdens representant för en kommentar.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.