Annons

Värden som sätter hyresgästerna i jobb

Örebro Att få integrationen av nyanlända att fungera är bostadsföretagens tuffaste utmaning i dag. Det anser Öbos vd Ulf Rohlén, med i Sabos nystartade integrationsråd. Sociala upphandlingar med krav på anställning av arbetslösa är ett av hans bidrag i arbetet.
Örebrobostäders vd Ulf Rohlén säger att det är lättare att bygga vindkraftverk på Stortorget än att få integrationen i bostadsområdena att fungera. Foto: Örebrobostäder

Allmännyttans branschorganisation Sabo har satt ihop ett nationellt integrationsråd med tolv av företagscheferna som medlemmar.

Från Hyresgästföreningens region Mitt med länen Örebro, Värmland, Dalarna och Södermanland deltar bland annat Örebrobostäders vd Ulf Rohlén.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Varför behöver allmännyttan ett integrationsråd?

– Helst skulle vi slippa det. Men det här är den tuffaste frågan vi har att jobba med i dag. Det är lätt att bygga nya bostäder och det är relativt lätt att bygga om. Men att få integrationen att fungera på ett bra sätt är svårt. Svårare än det hade varit att bygga ett vindkraftverk på Stortorget i Örebro.

– Sabo och vi som bostadsföretag är en viktig faktor i sammanhanget och det är därför det är så viktigt att vi engagerar oss i hur de människor som kommer hit kan integreras på ett lämpligt sätt.

Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Vad gör ni?

– Vd-gänget som sitter i integrationsrådet ska föra ut bra erfarenheter till övriga Sverige och så ska vi försöka definiera vad vi tycker är ett bra sätt att integrera människor på i det svenska samhället.

Vilken anser du själv är de enskilt viktigaste frågorna för att motverka segregation på bostadsmarknaden?

Annons
Läs ocksåHemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”Ett kollage med två bilder. Ett skrivbord med saker på och en hand som ringer på en dörrklocka.

– Det är jobb och språket. Lär man sig inte svenska får man inget jobb och får man inget jobb så har man ett stort utanförskap. Då får vi socialt och ekonomiskt segregerade områden.

Vad har Örebrobostäder gjort för att motverka segregation?

– Vi var först ut i Sverige med att verkligen arbeta med jobbsatsningar i bostadsområden och då framför allt i de mest segregerade områdena genom att ställa sociala krav vid alla upphandlingar.

– Som exempelvis när vi inför ombyggnaden i Vivalla krävde att entreprenörerna ska utbilda och anställa långtidsarbetslösa. Annars får de inte jobbet. Av hittills 68 som varit inne i projektet är det 42 eller 43 som fått ett fast jobb. Det tycker vi är fantastiskt bra.

– Vi har också startat Öbo-skolan där vi tar in arbetslösa som under ett år utbildas till fastighetsskötare. Sedan ordnar vi praktikplatser tillsammans med de andra kommunala fastighetsbolagen och privata fastighetsägare. Även där har de flesta fått riktiga jobb efteråt.

Något mer?

– Vi har också haft ”jobbpunkt Öbo” med 20 veckors utbildning med teoretiska och praktiska inslag varvade. Sedan jobbar vi varje dag med olika föreningar där Hyresgästföreningen är en bra och viktig aktör.

Annons

Vad kan du som person bidra med?

– Jag försöker föra ut hur vi jobbar med bland annat sociala upphandlingar på bästa sätt. Dels lokalt i Örebro, dels ute i landet. Och det är många som tagit efter oss.

Varför tycker ni i Saboföretagen inte det är bra med en lag som ger asylsökande rätt att själva välja bostad (ebo-lagen)?

– Vi ser de negativa konsekvenserna av att många söker sig till vänner och bekanta. Av kulturella skäl har personerna med lägenhetskontrakt väldigt svårt att säga nej. Trångboddheten som det leder till skapar stora problem.

– Man får inte plats, man får sova i omgångar. Barn springer ute sent på kvällarna för att det inte finns plats i bostäderna. Det här skapar en massa andra sociala problem och därför gillar vi det inte.

Fakta: Integrationsrådet

I Sabos integrationsråd ingår även Jörgen Olsson, Tunabygden i Borlänge, Terje Johansson, Malmö, Kicki Björklund, Göteborg, Juan Copovi-Mena, Södertälje, Mikael Källkqvist, Västerås, Cathrine Holgersson, Gävle, Eva Nygren, Stockholm, Thorbjörn Hammerth, Jönköping, Gunnar Boquist, Norrköping, Daniel Kindberg, Östersund, och Marie Thelander Dellhag, Halmstad.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.