HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vårgårda Bostäders vd talar om energihus i Almedalen

Vårgårda Vårgårda Bostäders vd Jan Thorsson är inbjuden till Almedalen för att berätta om bostadsbolagets satsning på klimatsmart renovering, inbjuden av Vätgas Sverige. Thorsson ska berätta om bolagets satsning på energilagring med hjälp av vätgas.
Foto: Karin Gistedt
Vårgårda Bostäders vd, Jan Thorsson åker till Almedalen och berättar om satsningen på solceller och lagring av energi med hjälp av vätgas.

Vårgårda Bostäders miljonprogram genomgår just nu en omfattande renovering och målet är att göra upprustningen klimatsmart och få husen självförsörjande med el. I Vårgårda ska flerbostadshusen på Klockarebolet blir helt självförsörjande på el för uppvärmning och varmvatten.

– Vi är något av pionjärer när det gäller energilagringen och det är därför jag har bjudits in att delta i en paneldebatt, säger Jan Thorsson.

Läs ocksåAllt fler bostadsbolag satsar på solenergi

På onsdagsmorgonen ska han ska han berätta om Vårgårda Bostäders satsning.

Du är inbjuden av Vätgas Sverige, men vem betalar resan?

– Det gör Vårgårda Bostäder, men jag menar att det är bra att visa att ett litet kommunalt bostadsbolag ligger i framkant när det gäller miljösatsningar. Jag kör bil och bor över natten på ett litet hotell på östra sidan Gotland. Det fanns inte något hotellrum i Visby som bara hyrde ut för en natt, och det var inte försvarbart att hyra en lägenhet för 10 000 kronor för en natt. Vi åker ingen delegation från Vårgårda, utan jag åker ensam. Det handlar inte om några stora pengar.

Läs ocksåEnergilagring i vätgas testas i miljonprogramshus

Jan Thorsson säger att det är första gången han är i Almedalen och att det inte är något politiskt uppdrag, utan en möjlighet att berätta om satsningen.

– Solenergi och vindenergi finns det gott om, men det gäller att ha energi även på natten och när det inte blåser. Det är där vi gör vår satsning, med tekniken att lagra energi, säger Jan Thorsson. Vi är något av pionjärer när det gäller tekniken i bostäder. Och det är kul att få berätta om det för en bredare publik.

Intresset för Vårgårda Bostäders ombyggnation har redan rönt intresse från andra i byggbranschen och Jan Thorsson säger att det kommer att bli många som kommer på studiebesök under arbetets gång.

Läs ocksåHyresgästerna på trygghetsboendet i Uddevalla får inte tillbaks överhyran"Jag borde få arvode från Hyresgästföreningen, för jag har gjort deras jobb, säger Karl Olsson Tiljander i Uddevalla, efter att han fått rätt i hyresnämnden. Nu ska Hyresgästföreningen förhandla för Karls 69 grannlägenheter.

– Tidigare har det mest varit industrin som har jobbat med den här energilösningen, och när det nu nått hyresrätterna i Vårgårda kommer fler bostadsbolag att bli intresserade, säger Jan Thorsson.

Bostäderna på Klockarebolet i Vårgårda som nu renoveras och får egna energisystem ska vara helt klara 2021. Det handlar om 172 lägenheter. Husen förses med solpaneler, där sedan överskottsenergi lagras och under vintern återvinns energin med hjälp av bränsleceller som drivs av vätgas.

 

Läs också Östersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning Datanörd vräktes efter skyhög elförbrukning - får bo kvar i brist på bevis

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.