Annons

”Varför sparkar de Jan Thorsson nu?”

Vårgårda Den frågan ställer Hyresgästföreningens Greta Cojocaru efter beskedet att Vårgårdabostäders vd Jan Thorsson får sparken. Själv är Thorsson förvånad över beskedet.
Foto: Vårgårda kommun / Karin Gistedt
Vårgårdabostäders styrelse gav på måndagen vd:n Jan Thorsson sparken.

I måndags kom beskedet att Jan Thorsson, Vårgårdabostäders vd sedan sju år tillbaka, får sparken.

Det var en enig bolagsstyrelse som fattade beslutet och ordföranden Mikaela Engström (M) motiverar beslutet så här:

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi är inne i en expansiv period och söker efter en annan typ av ledarskap.

Jan Thorsson blev Vårgårdabostäders verkställande direktör år 2013. På senare tid har det skrivits en hel del om bolagets satsning på hyreshus som är självförsörjande på energi. Dels för att lösningen med solpaneler och vätgas är unik. Dels för att riskanalysen blev så omfattande att projektet dragit ut på tiden.

Enligt Mikaela Engström har dock Thorssons avsked inget att göra med den unika energisatsningen och dess försening.

Läs ocksåSkräddaren satsar på Muraren - "Vi bygger nytt för att våra lägenheter inte räcker till"

– Jan Thorsson har gjort ett fantastiskt jobb. Och det tackar vi honom för. Sedan är det förstås olyckligt att bygglovet för energilösningen på Klockarebolet har dragit ut på tiden. Vi var helt enkelt lite för överoptimistiska i vår planering. Det tar ofta tid att få saker på plats när man är först ut med något. Och i det här fallet, med vätgas mitt i ett bostadsområde, så är det viktigt att säkerheten går först, säger Mikaela Engström.

Greta Cojocaro är hyresgäst hos Vårgårdabostäder och aktiv i Hyresgästföreningen. Hon säger att beskedet om Thorssons avsked var oväntat.

För Hyresgästföreningens Greta Cojocaru kom beskedet att Vårgårdabostäders vd Jan Thorsson fått sparken som en överraskning.

– Det är klart att man undrar varför styrelsen tar det här beslutet just nu. När Jan Thorsson var ny upplevde vi att han körde sitt eget race och hade svårt att lyssna på oss hyresgäster. Men han har blivit bättre på kommunikation sedan dess, säger Greta Cojocaro.

Annons

Att Thorsson nu får sluta väcker enligt Cojocaro många frågor. Inte minst hur det kommer att gå med energisatsningen på Klockarebolet.

– Det är ju bara halvfärdigt och måste slutföras. Men frågan är vad som händer nu när Jan Thorsson, som varit så drivande i det projektet, försvinner över en natt.

Hem & Hyra skickar frågan vidare till styrelseordförande Mikaela Engström, som nu även blivit tillförordnad vd för Vårgårdabostäder.

Läs ocksåÅtta hyreshus i Luleå förses med solceller

– Självklart ska vi komma i mål med vår energisatsning på Klockarebolet. Den bollen hamnar nu hos mig och jag har mycket att sätta mig in i, säger Mikaela Engström.

Jan Thorsson själv säger att han är förvånad styrelsens besked.

– Jag åkte till jobbet i måndags för att ta tag i en ny arbetsvecka. Istället fick jag veta att jag blivit uppsagd, säger Thorsson och fortsätter:

– Vår satsning på att bli ett bostadsbolag som försörjer sina hyresrätter med fossilfri energi har fått mycket positiv uppmärksamhet. Så sent som förra veckan nominerades vi till Naturvårdsverkets miljömålspris. Så det är klart att jag är lite förvånad över att man nu sparkar den som hela Sverige vill åt, säger han till Hem & Hyra.

Annons

Är det något du ångrar i den roll som vd för Vårgårdabostäder?

– Nej, det finns en affärsplan och den har vi följt. Och utifrån vad jag hört och läst i tidningarna så verkar ju som om politikerna vara nöjda med vad jag har åstadkommit.

Vad är det då för ledartyp som Vårgårdabostäders styrelse är ute efter? Styrelseordförande Mikaela Engström säger att det är för tidigt att svara på det. Men att det nu blir hennes och styrelsens vice ordförandes jobb att ta fram en sådan kravspecifikation.

Hyresgästföreningens Greta Cojocaro har bilden klar för sig:

– Vårgårdabostäders nya vd ska vara bra på att kommunicera och samarbeta med oss hyresgäster, säger hon.

Läs också Bolag skrotar vindkraftssatsning – vindkraftverk brann upp Vill du bli miljöhjälte? - Flytta in på Diamanten i Falköping Förhandlingarna om hyror i Vårgårda och Alingsås har strandat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.