Annons

Värmenota kan bli dyr affär

Stockholm ​Allt fler hyresgäster får betala sin egen el-, värme- och varmvattenräkning. Men forskare vid KTH anser att det är osäkert om det gynnar vare sig miljön eller hyresgästernas plånböcker.

Ofta marknadsförs satsningarna med miljö- eller rättviseargument. Forskare och företrädare för bland annat bostadsbolag hävdar att energiförbrukningen minskas med 10-20 procent när hyresgästerna själva får betala energinotan. Rättviseargumentet bygger på att ingen ska betala för någon annans slöseri.

Men Lovisa Högberg på KTH, Kungliga tekniska högskolan,  menar att det inte finns någon garanti för att den totala energiförbrukningen minskar när individuell mätning installeras i befintliga hyreshus.

Läs ocksåHyresgäster slipper moms på egen el- och vattennota

– Vissa kanske höjer temperaturen och andra kanske inte påverkas av kostnaden och därför inte minskar, säger Lovisa Högberg vid institutionen för fastigheter och byggande vid KTH.

Annons
Hon varnar för att individuell mätning kanske kan leda till lägre kostnader på kort sikt, men högre på lång sikt.
 
– När de boende betalar energinotan försvinner fastighetsägarens drivkraft att köpa energisnåla kylskåp eller tilläggsisolera fasaden och det kan leda till ökade energikostnader, säger Lovisa Högberg, som genomför en doktorsavhandling med fokus på fastighetsägarnas incitament att energieffektivisera.

För att undvika ökade kostnader måste fastighetsägaren börja med att minska husets energiförbrukning innan individuell mätning installeras, anser Lovisa Högberg.

Stellan Lundström, professor vid KTH tror individuell mätning kan leda till ändrat beteende. Men han anser att vi vet för lite om de miljömässiga och ekonomiska effekterna för att kunna införa tekniken i stor skala.
– Gemene man tror att det är en bra miljösatsning men det går inte att säga utan bättre underlag. Jag tror att bostadsbolagens intresse mest handlar om att det förbättrar bolagens varumärke, säger han.
 
Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen Botkyrka/Salem i södra Stockholm säger nej till att införa individuell mätning om inte Botkyrkabyggen visar att det är en bra affär för hyresgästerna.
 
 – Vi vill att de ska visa att det ger en miljömässig och ekonomiskt positiv effekt, säger han.
 
Fotnot: Nedan finns en undersökning av hur många bostadsolag i Stockholm som har infört individuell mätning.
 

Individuell mätning

Bostadsbolag

Annons

Installerar i nyproduktion

Debiterar Installerar i befintliga hyreshus Debiterar
Armada Nej Nej Nej Nej
​Botkyrkabyggen ​Ja Ja Nej Nej
​Ekeröbostäder ​Ja Nej Nej Nej
​Familjebostäder ​Ja Nej Ja Nej
​Förvaltaren ​Ja Nej Ja Nej
Haningebostäder ​Ja Ja Ja Nej
​Huge bostäder ​Ja Ja Ja Ja
​Järfällahus ​Ja Ja Nej Nej
​Lidingöhem ​Nej Nej Nej Nej
​Nykvarnsbostäder ​Nej Nej Nej Nej
​Signalisten ​Ja Nej Nej Nej
​Sigtunahem ​Ja Ja Ja Ja
​Sollentunahem ​Ja Nej Ja Nej
​Stockholmshem ​Ja Nej Ja Nej
​Svenska Bostäder ​Ja Ja Ja Nej
​Telge Hovsjö ​Nej Nej Ja Nej
​Telgebostäder ​Ja Nej Ja Nej
​Tyresöbostäder ​Ja Ja Ja Nej
​Upplands-Brohus ​Nej Nej Nej Nej
​Värmdöbostäder ​Ja Ja Ja Ja
​Väsbyhem ​Ja Nej Ja Nej
​Össebyhus ​Nej Nej Nej Nej

 

Fakta: Individuell mätning


Individuell mätning och debitering, IMD, är när bostadsbolaget betalar notan för värme, varm- eller kallvatten och sedan debiterar hyresgästen. I vissa fall gäller det även hushållsel.
År 2003 hade 7 182 lägenheter IMD, för värme, varm- eller kallvatten. 2007 var siffran cirka 29 00 stycken, enligt en rapport från Boverket.

Läs också Uddevallahem vill införa personlig vattennota Boverket sågar vattenmätare i varenda lägenhet Storförbrukare får betala för värmen hos Platen Slut med värme och vatten i hyran för Salemstadens hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.