HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Värmesystemet gör hyresgäst i Mjölby sömnlös

Mjölby Buller och vibrationer stör en hyresgäst i Mjölby så mycket att hon inte kan sova. Nu ska miljökontoret undersöka problemen.

Störningarna ska ha börjat i november, då hyresvärden installerade nya termostater på elementen. I en anmälan till kommunens miljökontor beskriver hyresgästen hur hon störs av både hög- och lågfrekventa bakgrundsljud som skiftar i styrka och karaktär beroende på utomhustemperaturen. Hon upplever också att värmesystemet vibrerar, ibland så kraftigt att föremål i närheten skakar och vid några fall har väggprydnader lossnat och fallit ner. Värst är problemen nattetid.

Hyresgästen berättar att hon tidvis tvingats sova på annat håll och att hon mår dåligt och har drabbats av bland annat illamående, huvudvärk och koncentrationssvårigheter.

Läs ocksåMiljonvitet mot gymmet i Ewas hus upphävsEwa Henriksson bor ovanpå ett av gymkedjan Fitness 24/Sevens största gym i Olskroken, Göteborg. Hon störs kraftigt av det svårförutsägbara bullret från gymmet.

Hyresgästen har felanmält flera gånger till hyresvärden, men menar att värden inte visat något intresse. Efter samråd med Peter Gustavsson, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen, gjordes anmälan till miljökontoret.

– Vi har varit där och gjort en inspektion men inte kunnat göra en bedömning av ljudet med bara öronen, säger Jenny Asp Andersson, som är miljöinspektör och tillförordnad miljöchef på Mjölby kommun.

Miljökontoret kommer därför att låna en bullermätare från Norrköpings kommun. Den ska användas vid en ny inspektion.

Läs ocksåGymbullret ett gissel för Ewa och hennes grannar – ”Helvetiskt”Ewa Henriksson bor i samma hus som ett av Fitness24Sevens största gym. Hon och grannarna störs av buller från gymmet. Nu tvistar gymkedjan och fastighetsägaren Ernst Rosén i rätten om vems felet är.

Om miljökontoret kommer fram till att det finns problem kan man ålägga fastighetsägaren att vidta åtgärder. Det kan också bli aktuellt med vitesföreläggande.

Annons

Hyresvärden tycker att hon har gjort allt som kan förväntas av henne.

– Först tog jag det här på allvar. Det kunde ju varit så att det hänt något när vi bytte termostater. Men rörmokaren har varit där flera gånger och det hörs ingenting.

Läs ocksåHyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar

Hon är oförstående till hyresgästens kritik om att inget gjorts.

– Vi har till och med varit där på julafton, juldagen och i nyårshelgen.

Eftersom problemen ska vara störst nattetid och vid låga temperaturer har värden också låtit manipulera värmesystemet för att testa det under sådana förhållanden, utan att vare sig ljud eller vibrationer uppstått.

Annons

– Jag kan inte göra mer, säger hyresvärden.

Enligt henne har samma hyresgäst tidigare klagat på annat buller i fastigheten, bland annat från en torktumlare och en fläkt i källaren.

I huset finns åtta lägenheter.

Läs också Ingelas jobb: se till att färre förlorar sina hem Hyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.