Annons

Värvaren Håkan är ännu på topp

Kalmar Håkan Åkervall i Kalmar är den värvare hos Hyresgästföreningen som jobbat längst av alla i landet. Omkring 30 000 nya medlemmar har han skrivit in under årens lopp.
Veteran. I maj har Håkan Åkervall jobbat som värvare för Hyresgästföreningen i 30 år. Det är längst av alla landets värvare och fortfarande tycker han att det är kul.
Foto: Annika Wallsson
Veteran. I maj har Håkan Åkervall jobbat som värvare för Hyresgästföreningen i 30 år. Det är längst av alla landets värvare och fortfarande tycker han att det är kul.

Hallå där, Håkan Åkervall. I maj har du jobbat oavbrutet i 30 år som värvare hos Hyresgästföreningen. Hur känns det?

– Det känns fortfarande kul och inspirerande att jobba med detta. I början trodde jag inte att det skulle bli så här länge. Men jag har hittat utmaningar och även jobbat på flera olika orter. Jag är jordbrukarson så egentligen var det meningen att jag skulle jobba inom det och jag jobbade även som avbytare på lantbruk. Men så valde jag Hyresgästföreningen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Värvare har som mål att värva 800 medlemmar per år. Du snittar 1 000. Hur är det möjligt?

– Det är kanske för att jag har målmedvetenhet. Mitt mål är tusen medlemmar. Något år kanske det bara blir 700 men då få man komma igen nästa år. Jag är lite av en tävlingsmänniska.

Har du några knep?

Läs ocksåBrist på värvare ger färre medlemmar

– Det är nog hur jag lägger upp dagen. Jag tittar igenom hur jag ska jobba och har en skiss på hur jag tror det blir. Sedan är jag tydlig, helt enkelt. Och jag jobbar den tid jag ska och nöjer mig inte. Att hålla ut och ha tålamodet är viktigt.

Annons

Hur var det i början av din värvarkarriär?

– Det var väldigt jobbigt i början. Det tog tre veckor innan jag lyckades värva fem medlemmar. Men jag tänkte att med envishet och tålamod ska det gå. Sedan visade det sig att jag hade talang för detta. På den tiden fanns det inget system som det finns i dag. Inga coacher och sådant. Det vara bara att gå ut med papper och penna. Numera har vi en platta och jag är ingen datakille så det varmånga som trodde att det skulle bli svårt för mig. Men jag är öppen för nya saker och det har visat sig vara ett väldigt bra redskap.

Läs ocksåFinnes: Lediga jobb som hyresgästvärvare

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att det är frihet under ansvar. Det är roligt att varje dag är så olik den andra, beroende på vilka människor jag möter. Och så har jag jättebra arbetskamrater så klart.

Har du någonsin varit rädd i ditt jobb?

Annons

– Ja, det har jag. Men det händer sällan. För länge sedan var jag hos en man en fredagskväll. Det var det sämsta jag kunde göra. Han hade druckit och var väldigt aggressiv. Han förföljde mig med kniv och jag fick springa därifrån, Det är det grövsta jag varit med om under de här åren Det jag lärde mig då var att inte gå ut och jobba en fredag efter klockan sex. Folk vill ju ta helg och då ska man inte störa. Dagtid funkar, men inte kväll.

Vad önskar du dig mest just nu?

– Jag önskar att jag får ha min hälsa och jobba med detta till jag blir pensionär.

Fakta: Håkan Åkervall

Ålder: 54 år.

Bor: I en hyresfyra på Norrliden i Kalmar.

Familj: Sambo, två akvarier.

Gör: Värvare hos Hyresgästföreningen Sydost som omfattar länen Blekinge, Kronoberg, Kalmar, Jönköping, Östergötland och Gotland.

Övrigt: Tycker mycket om att odla och även blommor. ”Det är avkopplande att jobba med händerna.” Gillar att resa, gärna till Thailand.

Läs också Allt fler medlemmar i Sydost Antalet medlemmar i Hyresgästföreningen ökar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.