Annons

Vävstol drog i gång nytt projekt

Norrköping En fabriksvissling och ett drag med vävstolen. Det blev startsignalen för 500 miljoners-förvandlingen av Yllefabriken i Norrköping, där 110 lägenheter och en ny konsthall ska stå klara om drygt ett år.
Foto: Jakob Kindesjö
Bostadsbygget i Yllefabriken startade med en vävstol. Här får Hanna Domfors assistans av Gunnar Boquist i vävandet.

Byggherren Gamlebro, som ägs av Hyresbostäder, Heimstaden och Mikael Ståhl, kallade vid lunchtid på torsdagen till officiell byggstart av projektet Yllefabriken. De gamla fabrikslokalerna intill Motala ström, som uppfördes för Nyborgs ylletillverkning 1905-1944, ska nu göras om till 110 lägenheter, varav hälften kommer att bli hyresrätter och resten bostadsrätter.

Själva invigningen av projektet utformades som en blinkning till byggnadens historia. I stället för bandklippning fick de inbjudna ”invigarna” blåsa en fabriksvissling med visselpipor och sedan sätta fart på en vävstol i mindre modell.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

— Det är ett jättespännande projekt. De har varit väldigt måna om kulturmiljön, vi har jobbat bland annat med fönstren så att industrikaraktären behålls, säger Hanna Domfors, stadsantikvarie, som var med och invigde projektet.

Invigningen hölls i den lokal som ska inrymma Mikael Ståhls konstsamling.

— Vi har inte skrivit några avtal än, men inriktningen är att vi ska vara här. Det kräver en ganska stor yta, det handlar om 260-270 verk som ska få plats, säger Mikael Ståhl.

Annons
Läs ocksåHär är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt"Fristadbostäders vd Kjell -Ove Sethson är stolt och glad över att det nya trygghetsboendet Prästängen vann utmärkelsen Allmännyttans bästa bygge 2024.

De kommande bostäderna kommer presenteras närmare under våren, exakt vilka storlekar och hyror det kommer att bli för hyresrätterna är ännu inte klart. Intresset att flytta dit är dock mycket stort, uppger Gamlebro.

— Vi har fått in mellan 2 600 och 2 700 intresseanmälningar. Jag har aldrig varit med om ett så stort intresse så pass tidigt i ett projekt tidigare, säger Gunnar Boquist, vd för Hyresbostäder, en av delägarna i Gamlebro.

Kommer de som bor hos Hyresbostäder ges någon förtur till lägenheterna?

Läs ocksåCentralt boende mitt i smeten – om pippin själv får väljaEn fiskmås har lagt bo mitt i en trafikerad korsning. Bussar åker förbi och en andra bild visar äggen den ruvar på.

–Nej, det kan vi inte göra då det skulle vara fel mot de andra ägarna. Vi öppnar för alla intresserade, sedan kommer det förmodligen bli någon form av lottning av lägenheterna, säger Gunnar Boquist.

Annons

Kommer hyreslägeheterna rikta sig mot någon särskild målgrupp?

— Nej, vi har pratat om tvåor och fyror, men vi kommer inte att rikta oss mot någon viss målgrupp. Det kan vara någon som studerar, jobbar eller vem som helst.

Planen är att bostäderna ska stå klara för inflyttning kring sommaren 2018. Samtidigt planerar bolaget att bygga ytterligare 50 lägenheter i ett nytt hus på tomten intill samt ytterligare 40 lägenheter på en tomt på andra sidan Garvaregatan.

Läs också Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Ny satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.