HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Växande familj gav rätt till bostadsbyte

Gävle En familj hade krympt, den andra var på väg att växa. När de ville byta bostad med varandra sade Gavlegårdarna nej. Men hyresgästerna gick till hyresnämnden och fick lägenhetsbytet beviljat.
Gavlegårdarna stoppade bostadsbytet. Men när hyresgästerna vände sig till hyresnämnden visade det sig att de hade lagen på sin sida.

Hyreslagen ger i vissa fall hyresgäster rätt att byta lägenheter med varandra även om värden tycker det är en dålig idé och säger nej.

Det krävs då att man som hyresgäst har beaktansvärda skäl och att det inte medför påtagliga olägenheter för hyresvärden. Vad som är ”beaktansvärda skäl” och ”påtagliga olägenheter” prövas från fall till fall.

Läs ocksåFilmade sina grannar - blir av med lägenheten

Det unga Gävleparet var på väg att växa ur sin lilla tvåa och ville byta upp sig till en trea för att kunna börja planera för att skaffa barn.

Då föll det sig så lyckligt att en ensamstående man på samma gata bodde i en trea på bottenplan som blivit för stor för honom sedan sonen flyttat hemifrån.

Paret och den ensamstående gick till Gavlegårdarna och begärde att få byta. Men Gavlegårdarna sade nej. Som hyresmarknaden ser ut i Gävle i dag är planering av att skaffa barn inte ett beaktansvärt skäl för byte, meddelade företaget.

Läs ocksåBetalade hyran för sent – nu måste Trosabon flytta

Möjligheten till bostadsbyte får inte missbrukas. Det ska bara användas av de som verkligen har behov av det. Annars, menade Gavlegårdarna, sätts det ordinarie kösystemet ur bruk.

Men det unga paret och den ensamstående gick till hyresnämnden och fick igenom sitt lägenhetsbyte.

I fallet med den ensamstående med trean som blivit för stor och för dyr sedan sonen flyttat fanns det ingen tveksamhet i hyresnämndens bedömning. Mannens förändrade familjesituation var skäl nog för att få rätt att byta ned sig till en mindre lägenhet.

Läs ocksåÖppna luftningsventiler orsakade stor vattenskada

När det gällde det unga paret fick hyresnämnden fundera lite extra. Att paret planerar att skaffa barn utgör i sig inget beaktansvärt skäl. I det fallet får Gavlegårdarna rätt av hyresnämnden.

Att mannen och kvinnan gått från ungdomar till unga vuxna under tiden de bott ihop ansågs däremot vara en så stor förändring av livssituationen att den tillsammans med kvinnans särskilda behov av att bo på bottenplanet vägde över till deras fördel.

Hyresnämnden gav därmed klartecken för bostadsbytet som Gavlegårdarna stoppat.

Läs också Betalade hyran för sent – mor och dotter mister hem i Kungbacka HFAB säger nej till byte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.