HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Överhettat i Uppsala – allt fler hemlösa

Uppsala Uppsala län fortsätter att växa snabbast i Sverige. Byggtakten är också hög. Men ändå är det bostadsbrist i samtliga kommuner. Länsstyrelsen varnar nu i sin årliga bostadsmarknadsanalys för att stora grupper riskerar att bli långsiktigt hemlösa.
Foto: Niklas Lundengård
Uppsala län är Sveriges hetaste region med den största befolkningsökningen och den högsta byggtakten i förhållande till invånarantalet. Bilden är tagen vid Uppsala centralstation.

Fem år i följd har Uppsala varit det län i Sverige som haft den högsta procentuella befolkningsökningen. 2020 var Uppsala också det enda länet i landet där samtliga kommuner växte. Totalt ökade befolkningen med 4 681 invånare.

Byggtakten är också hög. Nästan dubbelt så hög som i övriga Sverige. 3 131 nya bostäder  varav 1 968 hyresrätter färdigställdes förra året, de flesta i den södra länsdelen med Uppsala och Knivsta.

Läs ocksåIngemar möttes av mosad framskärm – fler skador när bilar växer ur p-platserna

Men trots att det byggts mycket flera år i rad går tillgång och efterfrågan inte ihop. Samtliga åtta kommuner uppger i årets bostadsmarknadsanalys att de har brist på bostäder såväl i centralorten som i kommunen som helhet.

Bara tre kommuner – Håbo, Älvkarleby och Östhammar – har tillräckligt många bostäder ute i byarna.

– Den främsta utmaningen är inte byggvolymen i sig, utan att kunna producera bostäder med en sådan prisnivå som olika hushåll har råd att efterfråga, konstaterar tjänstemännen bakom analysen.

Läs ocksåGudrun och grannarna utan balkong två somrar i rad efter ras: "Bedrövligt"En balkong är helt borta efter raset. Övriga stöttas med byggställningar för att inga fler olyckor ska inträffa. Men hyresgästerna har varit utan sina uteplatser i ett drygt år nu. Hyresvärden har satt ut utemöbler som en kompensation i väntan på de n

Länsstyrelsen varnar för att bostadsbristen nu är så stor att det kan få konsekvenser för både tillväxten och välfärden.

Små och stora företag samt den offentliga förvaltningen kan få problem med kompetensförsörjningen när det inte finns bostäder att få tag i för personer utifrån som nyanställs. Något som kan komma att hämma tillväxten.

Samtidigt ser länsstyrelsen i sin rapport en oroväckande trend med vissa grupper som riskerar långsiktig hemlöshet.

Läs ocksåAthena vill skaffa elbil men kan inte: "Fel att det är enklare för dem i villa"

Dit hör bland annat det ökade antalet som blivit vräkta för att de inte klarat att betala hyran, nyanlända som under asyltiden tillfälligt bosatt sig hos släktingar eller vänner, ungdomar som saknar kapital och kontakter samt våldsutsatta kvinnor.

Länsstyrelsen anser att frågor om vräkningsförebyggande arbete och hemlöshet måste ges större utrymme i kommande års planeringsarbete.

Hur många människor som står utanför bostadsmarknaden och aldrig får ett stabilt boende är i dag oklart.

Länsstyrelsen ser gärna att de kunskaper som finns Korset, Stadsmissionen och Rädda Barnen i fortsättningen tas bättre tillvara.

Fakta: På gång 2021-22
Kommun Förväntade nya bostäder Varav hyresrätter
Enköping 1234 674
Heby 231 156
Håbo 235 160
Knivsta 1026 563
Tierp 427 387
Uppsala 4000 1600
Älvkarleby 127 95
Östhammar 126 40
Totalt länet 7406 3575
Läs också Evy, 91 orkade inte flytta två gånger − straffas med dubbla hyror Moa, 25 år med Aspergers - "Svårt att ta in att jag fått ett eget hem"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.