Annons

Vems är ansvaret för förfallen fastighet på Fågelsångsvägen?

Eslöv Hyreshuset på Fågelsångsvägen 6 i Eslöv förfaller. Ägaren lyser med sin frånvaro och hyresgästerna är lämnade åt sitt öde. Vem bär ansvaret?

Hem & Hyra berättade igår om de bortglömda hyresgästerna på Fågelsångsvägen 6 i Eslöv. För ett år sedan meddelade tvångsförvaltaren att de inte längre ville förvalta fastigheten eftersom den var i för dåligt skick. Ägaren struntar i den nedgångna fastigheten och går inte att nå vilket har fått följden att hyresgästerna helt har lämnats åt sitt öde. Hem & Hyra har pratat med de parter som har varit inblandade i ärendet för att reda ut ansvarsfrågan.

Hyresnämnden:
– En tvångsförvaltning kräver att någon vill förvalta fastigheten, så i ett sådant fall som du beskriver blir det ingen tvångsförvaltning utan fastigheten åtgår till ägaren. Det krävs nämligen någon som frivilligt förvaltar en fastighet. Man kan till exempel inte tvinga ett kommunalt bolag att förvalta en fastighet, säger hyresråd Lise-Lotte Norén Wilkens.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hyresgästföreningen:
– När tvångsförvaltningen upphörde informerade vi hyresgästföreningens medlemmar i fastigheten om att ansvaret gått tillbaka till ägaren. Medlemmarna uppmanades att kontakta oss om några problem uppstod. Enligt gällande lag är det bara kommunen som kan driva frågan om eventuell tvångsinlösen och det är en lång och svår process, säger Lillemor Nordhöj, jurist vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

BA Fastigheter: (tidigare förvaltare)
– Det måste ju vara fastighetsägaren som har ansvaret. Jag kan inte se någon annan lösning. Det finns ingen annan som tar något ansvar, säger Stefan Andersson, fastighetsförvaltare vid BA Fastigheter.

Annons

Eslövs bostads AB:
– När det gäller fastigheten på Fågelsångsvägen 6 så har vi på Ebo inte fått några propåer om att förvalta denna. Men även om så vore fallet så skulle hyresintäkterna inte täcka utgifterna för renoveringen. Det är ett hus med mycket stora brister.  

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

Eslövs kommun:
– Vad jag vet så har frågan om denna fastighet inte väckts inom kommunen, det finns alltså inga diskussioner om denna. Men nu när vi uppmärksammats av er så går vi vidare med detta. Men hur det fungerar med tvångsinlösen eller om detta blir aktuellt vågar jag inte svara på i nuläget, säger Patrik Larsson, mark och exploateringsingenjör i Eslövs kommun.

Hem & Hyra har upprepade gånger sökt ägaren till fastigheten för en kommentar utan framgång.

Annons
Läs också Gräset växer hej vilt – därför behöver hyresvärden inte klippa det Här tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart” Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden Hyrde ut svart utan nyckel – par fick ta balkongvägen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.