Annons

”Vi måste få ett stopp på flyttströmmen av personer med sociala behov”

Landskrona Landskrona stad vill halvera inflyttningen av personer med försörjningsstöd nästa år. De vill även få bort oseriösa fastighetsägare genom tvångsförvaltningar i hyresnämnden.
Foto: Gry Ellebjerg

Idag presenterade Landskrona Stadsutvecklingsbolag sin handlingsplan för 2013-2014 på en presskonferens. De visade även upp en reviderad upplaga av den uthyrningspolicy som staden vill att samtliga fastighetsägare i Landskrona ska skriva under.

Nytt är att uthyrningspolicyn ska ses som en viljeförklaring. De fastighetsägare som skriver under kommer inte att lockas med några fördelar. Det blir inte heller några konskevenser för de fastighetsägare som skrivit under uthyrningspolicyn och trots det hyr ut till personer med försörjningsstöd. Däremot ligger huvudregeln fast att bostadssökanden som saknar inkomst och har försörjningsstöd inte uppfyller kraven att få hyra en bostad. Målet från och med nu fram till och med september nästa år är att halvera inflyttningen av personer med försörjningsstöd till Landskrona.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

− Vi måste få ett stopp på flyttströmmen av personer med sociala behov, säger Christian Alexandersson, vd vid Landskrona Stadsutveckling.

Handlingsplanens huvudpunkter är:

• Bromsa och minska inflyttningen av personer med stora sociala hjälpbehov

Läs ocksåDärför misslyckas Stockholms kommuner att gemensamt lösa byggandet: "Svagt att inte ta ansvar"Peter Schilling tycker att kommunerna borde ta ett gemensamt ansvar för bostadsförsörjningen

• Vidta åtgärder mot oseriösa fastighetsägare

• Uppnå en balans mellan olika upplåtelseformer

• Se till att nya verksamheter startar i Centrum/Öster

Annons
Läs ocksåSå ser hemlösheten ut där du bor

• Motverka segregation

Christian Alexandersson uppskattar att det finns ett tiotal oseriösa fastighetsägare vars bestånd är i så pass dåligt skick att det kan bli tal om tvångsförvaltning eller särskild förvaltning. Målsättningen är också att de som redan bor i Landskrona och har försörjningsstöd men som bor i andrahandskontrakt ska får hjälp att få ett förstahandskontrakt. Men på frågan var personer med försörjningsstöd ska ta vägen om de inte får bo i Landskrona har Christian Alexandersson inget svar på.

− De ska ta vägen precis som på alla andra marknader.

Hur menar du?

− Förhoppningsvis kommer en situation där det byggs en massa nya bostäder i den här staden.

Men nu pratar jag om att det finns människor idag som har svårt att få en bostad. Var ska den personen bo?

− Då gäller samma lösning som finns i alla väl fungerande städer. Det är en abstrakt fråga.

Annons

Nej, den är väldigt konkret.

− Då brukar det fungera som i alla andra städer.

Och hur fungerar det i alla andra städer?

− Då fungerar det så att har du en god uthyrningsmarknad och en god grundstruktur då tror jag att det kommer att fungera riktigt bra för då finns det vägar där de här får bostäder.

Det finns personer idag som inte är välkomna på bostadsmarknaden. Var ska de bo?

− Jag har inget svar på den frågan

Läs också Landskrona stadsutveckling får ny vd Joakim vill locka nya invånare till Landskrona Kraftig ökning av sökande när fler kan få lägenhet i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.