Annons

”Vi vill ha mjuka marknadshyror”

Stockholm ​Hyresgästföreningarna ställde politikerna mot väggen på onsdagskvällen. Centerpartiet överraskade med en vision om skyskrapor med gröna tak. Och ett förslag om mjuka marknadshyror.

​Den politiska debatten i Blackeberg på onsdagskvällen innehöll både kända krav och frågor och ett par överraskningar. Alla partier vill bygga minst 15 000 nya bostäder i Stockholm nästa mandatperiod, vänsterpartiet toppar med 20 000. Många av dem bör vara hyresrätter, det är man också överens om. Och att staden mår bra av blandade boendeformer sida vid sida. Men vägen dit ser olika ut för olika partier.

– Miljonprogrammet är fel tänkt och fel byggt. Satsa på ägarlägenheter och skattefri uthyrning, det skulle ge 55 000 lägenheter i Stockholm, sa Erik Skotte, KD.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Bostadsbristen är akut. Det gäller inte bara att ha hög takt utan också att bygga rätt sorts bostäder. Bygg smart, tätt och energieffektivt, sa Elina Åberg, MP, och ville se fler små billiga lägenheter.

– Vi har sålt fastigheter och gjort en vinst på 16 miljarder, det ger oss ekonomiska muskler. Vi har 124 olika byggprojekt i gång, sa Joakim Larsson, M.

– Varför ska någon kunna köpa sin hyresrätt ena dagen och sälja den dagen efter för dubbelt så mycket? Vi snackar om vinster på 10 årsinkomster för en enda hyresrätt. Man har blåst stockholmarna på 50 miljarder sedan 1998, dundrade Teres Lindberg, S.

Annons
Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

– Jag begriper att det sticker i ögonen när folk gör pengar, men annars måste man tömma husen och sälja lägenheterna var för sig. Det är bluff att resonera som du gör, svarade Joakim Larsson, M, och deklarerade att ombildningen till bostadsrätter ska fortsätta i ytterstaden om alliansen vinner valet.

– Vi har stoppat ombildningen i innerstan men i ytterstaden har vi skilda världar. Mina vänners barn som bor i Husby säger att de bor i Kista, de som bor i Rinkeby säger Spånga. Där det bara finns hyresrätter behöver vi stabilisera, sa Abit Dundar, FP.

– Det är sanslöst att ombilda de hyresrätter vi har, kontrade Ann-Margrethe Livh, V, som själv bor i Rinkeby.

Läs ocksåBilfri stadsdel splittrar Trollhättan - "Bara för en utvald klick"Bildkollage med Agnetha Andersson och Mikael Eriksson. Trollhättebor med olika uppfattningar om den nya bilfria stadsdelen Vårvik.

– Problemet är att man rustat ner, inte att vi som är hyresgäster vill bo kvar. Ge hyresgästerna större makt och inflytande, det är ett av de viktigaste målen.

Centerpartiets Helene Törnqvist kom med de radikalaste förslagen. Hon beskrev sin vision av skyskrapor med gröna, blomstrande tak där hyresgästerna kunde ha kolonilotter och skalbaggarna kunde mellanlanda på väg mot de gröna kilarna.

Annons

Och sedan släppte hon kvällens bomb:

– Vi vill ha mjuka marknadshyror. Den som har kontrakt får bo kvar med samma hyra på livstid, med en indexuppräkning. Men i nybyggda hus kan hyran sättas fritt, då får vi igång byggandet. Vi tror på människorna, konsumenterna bestämmer. Låt oss utveckla hyresrätten med portvakter och hushållsnära tjänster i hyran för de som vill. Det är dags att bli lite crazy.

I snålblåsten på torget utanför hade Hyresgästföreningen ställt upp sin modell av verkligheten. En fullt utrustad lägenhet, stor som en telefonkiosk, där man får sova stående. Det är en så stor lägenhet unga bostadssökande stockholmare får om de ska dela på den lediga bostadsyta som finns.

Läs också Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.