Annons

Nya regler klubbade – framtida försäljningar blir hemliga

Göteborg I torsdags beslutade Göteborgs kommunfullmäktige om nya ägardirektiv för sina kommunala bostadsbolag. En försäljning till ett privat företag behöver inte längre godkännas av kommunfullmäktige.

Hem & Hyra har under hösten och vintern rapporterat mycket om en eventuell affär mellan allmännyttan i Göteborg och det privata företaget Victoria Park i Rannebergen i norra Göteborg.

Trots stora protester från de boende och Hyresgästföreningen såg det länge ut som att affären skulle bli av. Men när kommunstyrelsen i början av januari skulle besluta om frågan avblåstes plötsligt affären hastigt, efter polisinformation om att Victoria Park anlitat företag med koppling till organiserad brottslighet.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Att frågan togs upp i kommunstyrelsen – och, var det tänkt, i kommunfullmäktige – var dock inte självklart. Både Victoria Park och de kommunala bolagen ville att frågan skulle stanna i styrelserummen, under sekretess.

Men eftersom Göteborgs stads ägardirektiv tydligt slog fast att kommunfullmäktiges godkännande måste inhämtas innan en eventuell försäljning, hade man inget val. Då frågan skulle upp i kommunstyrelse och kommunfullmäktige blev försäljningsplanerna offentliga.

Annons

Nu har dock Göteborgs kommunfullmäktige beslutat att ändrat sina ägardirektiv till de kommunala bostadsbolagen. Med de nya direktiven behöver kommunen inte godkänna eventuella försäljningar. Många framtida försäljningar kommer alltså inte att bli offentliga, eftersom det råder stark sekretess kring affärer med börsnoterade bolag.

Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

Vänsterpartiet hade lämnat in ett tilläggsyrkande till de nya ägardirektiven, där kravet att kommunfullmäktiges godkännande måste inhämtas fanns kvar. Yrkande röstades dock ned med siffrorna 49-32, där Socialdemokraterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna röstade emot.

Pedram Kouchakpour, tf regionchef för Hyresgästföreningen i Västsverige, beklagar beslutet.
– Det centrala är inte exakt var besluten fattas, även om det är viktigt, utan att hyresgästernas möjligheter till inflytande stärks. Där går det här beslutet i fel riktning.

Annons

– Ska det ske en försäljning av någons hem är det ju högst rimligt att den personen inte bara ställs inför fullbordat faktum, utan istället ges inflytande över processen, fortsätter han.

Läs ocksåDorothee cyklade med Egyptens president – "Han kallade det för ett maratonlopp"Dorothee Hildebrandt med sin cykel i Sharm el-Sheik. Bakom hennes syns en skylt med texten Cop 27, vilket var namnet på FN:s klimatkonferens i den egyptiska turistorten.
Läs också Natalie vägrade betala för gamla skador i lägenheten Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar" Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.