Annons

Nya regler klubbade – framtida försäljningar blir hemliga

Göteborg I torsdags beslutade Göteborgs kommunfullmäktige om nya ägardirektiv för sina kommunala bostadsbolag. En försäljning till ett privat företag behöver inte längre godkännas av kommunfullmäktige.

Hem & Hyra har under hösten och vintern rapporterat mycket om en eventuell affär mellan allmännyttan i Göteborg och det privata företaget Victoria Park i Rannebergen i norra Göteborg.

Trots stora protester från de boende och Hyresgästföreningen såg det länge ut som att affären skulle bli av. Men när kommunstyrelsen i början av januari skulle besluta om frågan avblåstes plötsligt affären hastigt, efter polisinformation om att Victoria Park anlitat företag med koppling till organiserad brottslighet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Att frågan togs upp i kommunstyrelsen – och, var det tänkt, i kommunfullmäktige – var dock inte självklart. Både Victoria Park och de kommunala bolagen ville att frågan skulle stanna i styrelserummen, under sekretess.

Men eftersom Göteborgs stads ägardirektiv tydligt slog fast att kommunfullmäktiges godkännande måste inhämtas innan en eventuell försäljning, hade man inget val. Då frågan skulle upp i kommunstyrelse och kommunfullmäktige blev försäljningsplanerna offentliga.

Annons

Nu har dock Göteborgs kommunfullmäktige beslutat att ändrat sina ägardirektiv till de kommunala bostadsbolagen. Med de nya direktiven behöver kommunen inte godkänna eventuella försäljningar. Många framtida försäljningar kommer alltså inte att bli offentliga, eftersom det råder stark sekretess kring affärer med börsnoterade bolag.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Vänsterpartiet hade lämnat in ett tilläggsyrkande till de nya ägardirektiven, där kravet att kommunfullmäktiges godkännande måste inhämtas fanns kvar. Yrkande röstades dock ned med siffrorna 49-32, där Socialdemokraterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna röstade emot.

Pedram Kouchakpour, tf regionchef för Hyresgästföreningen i Västsverige, beklagar beslutet.
– Det centrala är inte exakt var besluten fattas, även om det är viktigt, utan att hyresgästernas möjligheter till inflytande stärks. Där går det här beslutet i fel riktning.

Annons

– Ska det ske en försäljning av någons hem är det ju högst rimligt att den personen inte bara ställs inför fullbordat faktum, utan istället ges inflytande över processen, fortsätter han.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.
Läs också Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.